του Κώστα Ιερίδη
Περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια ευρώ εξανεμίστηκαν τη Δευτέρα στις ευρωαγορές, ποσόν που αφορά τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών των οποίων η αξία καταποντίστηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι στους διεθνής traders η εν λόγω ημέρα επαναφέρει μνήμες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να έχει υποχωρήσει κατά 10,5%.
Δεν είναι τυχαίο ότι στους διεθνής traders η εν λόγω ημέρα επαναφέρει μνήμες της κατάρρευσης της Lehman BrothersΕπίσης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρέθηκε να υποχωρεί πάνω από 6% λίγο πριν ολοκληρωθούν οι συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον αντίστοιχο δείκτη φόβου Stoxx Volatility, να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο από το Νοέμβριο του 2011.
Ουσιαστικά, η αιτία της κατάρρευσης των διεθνών αγορών αποτέλεσαν οι ανησυχίες για το εάν τελικά η Κίνα, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, θα εμφανίσει τους προσδοκώμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτό μετά την απόφαση του Πεκίνου να υποτιμήσει το γουάν για να «γλιτώσει» μέρος της επιβράδυνσης των εξαγωγών της.
Ως αποτέλεσμα, ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της αντιμετώπισης του ρίσκου των επενδυτών, οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις των χαρτοφυλακίων τους, προκαλώντας το μαζικό «κοκκίνισμα» των χρηματιστηριακών ταμπλό πρώτα στην Κίνα και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γερμανικές μετοχές από τις πολύ καλές επιδόσεις, που εμφάνιζαν μέχρι πρότινος, κατρακύλησαν σε ιστορικά χαμηλά, ενώ τουλάχιστον 13 από τις συνολικά 18 ευρωαγορές εμφάνισαν απώλειες.
Κατά τ΄ άλλα, αργά το απόγευμα της Δευτέρας η Wall Street περιόριζε τις απώλειες που σημείωνε αμέσως μετά το άνοιγμα, οπότε και ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε περισσότερο από 1.000 μονάδες, σε μία συνεδρίαση με μεγάλες διακυμάνσεις.
Ο Dow Jones, ο οποίος δεν είχε σημειώσει ποτέ πτώση μεγαλύτερη από 800 μονάδες σε μία ημέρα, κατέγραφε προηγουμένως πτώση 120 μονάδων ή 0,7%. Απώλειες 1% σημείωνε ο δείκτης S&P 500, ενώ μικρότερη πτώση κατέγραφε ο Nasdaq (0,4%).
To «κραχ» στις ευρωαγορές
Σε «ελεύθερη πτώση» κινήθηκαν οι ευρωαγορές τη Δευτέρα, όπως καταγράφηκε στο κλείσιμο των συνεδριάσεων.
Αναλυτικά:
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε βουτιά 5,4% στις 341,81 μονάδες, στη χειρότερη μέρα από τον Δεκέμβριο του 2008. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στο -5,35%.
Ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε βουτιά 4,7% διολισθαίνοντας στις 9.648,43 μονάδες, γνωρίζοντας τη χειρότερη μέρα από το Νοέμβριο του 2011.
Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 4,7% στις 5.898,87 μονάδες, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το Μάρτιο του 2009. Ο γαλλικός CAC-40 έχασε 5,4% στις 4.383,46 μονάδες καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το Νοέμβριο του 2011.
Ο ιταλικός FTSE Mib έκλεισε στο -6% στις 20.450 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 5% στις 9,757 μονάδες, ενώ, τέλος, ο ελβετικός SMI υποχώρησε σε ποσοστό 3,8% στις 8.468,89 μονάδες.
Tι καταγράφηκε στην αγορά συναλλάγματος
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε το ευρώ τη Δευτέρα, έναντι του αμερικανικού νομίσματος καθώς το πρόσφατο sell off στις διεθνείς αγορές, ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου ενδέχεται να μην προχωρήσει τελικά σε αύξηση των επιτοκίων, την πρώτη μετά από 10 χρόνια.
Το ευρώ κατέγραφε κέρδη της τάξης του 1,67% στα 1,1573 δολάρια από χαμηλό τοπικό 1,137 που σημείωσε στις ασιατικές συναλλαγές.
Νικητής και το ιαπωνικό νόμισμα καθώς εκλαμβάνεται ως ασφαλές καταφύγιο, για πολλούς επενδυτές. Το δολάριο υποχωρούσε 2,7% στα 118,74 γιεν, ενώ έναντι του ευρώ το ιαπωνικό νόμισμα κέρδιζε 1,13%.
Από την άλλη, πολλά ασιατικά νομίσματα δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας σε πολυετή χαμηλά. Το μαλαισιανό ρινγκίτ έπεσε σε νέα χαμηλά 17 ετών, το μπαχτ της Ταϊλάνδης διολίσθησε σε χαμηλό 6 ετών και γουόν της Νότιας Κορέας, κινείται σε χαμηλό 4 ετών έναντι του δολαρίου.
Διαβάστε επίσης: