Αντιμέτωπο με τα χειρότερα σενάρια που το οδήγησαν σε μίνι-κραχ, βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη φημολογία να δίνει ιστορικές διαστάσεις, στις επικείμενες εξελίξεις.

Ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «από ατύχημα» φέρονται να προετοιμάζονται μεγάλες διεθνείς τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι.

Με αφορμή την αναβολή της κατάθεσης στη βουλή του νομοσχεδίου ενός άρθρου που αφορά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την τρόϊκα (prior actions), για την 7η Νοεμβρίου, σήμανε συναγερμός στους επενδυτικούς φορείς, όπως προκύπτει από τα private notices που φέρονται να απέστειλαν σήμερα σε σημαντικούς πελάτες τους για να τους προειδοποιήσουν.

Στην «εσωτερική» αλληλογραφία μεγάλων διεθνών τραπεζών που απεστάλη στα mail διαχειριστών χαρτοφυλακίων, επιχειρηματιών και μεγαλοεπενδυτών, επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είναι αυξημένος μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Σημειώνεται εδώ, ότι ο χρόνος που απομένει στο 10ήμερο, δεν συμπεριλαμβάνει το προγραμματισμένο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Περιλαμβάνει ωστόσο, το έκτακτο Eurogroup που συγκάλεσε για τις 8 Νοεμβρίου, σήμερα το απόγευμα ο επικεφαλής του οργάνου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Εurogroup υποχρεώθηκε αργά σήμερα το απόγευμα να ξεκαθαρίσει με δήλωσή του, ότι «η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αυτό δεν θα συμβεί», προκειμένου να κατευνάσει την επενδυτική κοινότητα σε σχέση με τα σενάρια “GrExit.

Η ενδεχόμενη αυτή προοπτική, καθιστά ευάλλωτη την κυβερνητική συνοχή, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να πασχίζει για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων της τρόϊκας και των εσωτερικών πιέσεων, που προέρχονται είτε από τη συμπολίτευση, είτε από ομάδες βουλευτών.
(Δεδομένου όμως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μία ασύμμετρη απειλή υψώνει ένα αδιέξοδο για την Ελλάδα, έτσι και τώρα, ίσως τα σενάρια που επιστρατεύονται εξυπηρετούν σκοπιμότητες, όπως η ευρύτερη πολιτική σύγκλιση στο νέο μνημόνιο, ή ακόμη και η βίαιη διολίσθηση των αποτιμήσεων στην αγορά, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος των αργοπορημένων, κυρίως ξένων κεφαλαίων).

Επί πλέον, στο εσωτερικό χρηματιστηριακό μέτωπο, «παγωμάρα» προκάλεσε η «σιγή ασυρμάτου» μετά την πολυαναμενόμενη συνάντηση του υπουργού οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Η συνάντηση αφορούσε στο σημαντικότατο για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας, ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η απροθυμία των δύο πλευρών να ενημερώσουν για το αποτέλεσμα της συνάντησης, ακόμη και η αυξημένη προσοχή να μην υπάρξει ούτε διαρροή πληροφοριών, έβαλε σε καχυποψία τους επενδυτές που έσπευσαν να «βγουν από το παιχνίδι» το συντομότερο.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα μίνι κράχ για τον κλάδο που παρουσίασε εικόνα “sell off” (ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 15,82%), καθώς κυριάρχησε η σπέκουλα, τόσο για τους πιθανολογούμενους όρους ανακαιφαλαιοποίησης, όσο και για τις επερχόμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών κλονίζεται για μία ακόμη φορά εν όψει εξελίξεων που ίσως αποβούν και… ανεξέλεγκτες. Αυτή τη φορά οι παράμετροι που εκτιμάται πως θα επηρεάσουν τις εξελίξεις είναι μεγάλης σημασίας και απολύτως αστάθμητοι. Ξεκινώντας από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και το κατά πόσον θα επιδράσει σ’ αυτές ο εν εξελίξει αυτή τη στιγμή, τυφώνας Sandy, έως τη στάση που θα τηρήσει στη βουλή το συγκυβερνών κόμμα της ΔΗ.ΜΑΡ.

Στο μεταξύ έχει προηγηθεί και η αντιπαράθεση στους κόλπους της τρόϊκας μεταξύ ΔΝΤ – Ευρωπαίων (Γερμανίας) με την Ελλάδα να βρίσκεται στη μέση προσπαθώντας να φθάσει στην εκταμίευση της δόσης έχοντας ήδη συγκρουσθεί με το ΔΝΤ στην έκθεση του οποίου υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει λύση, χωρίς κούρεμα και αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι ιδανικές συνθήκες για την τρόϊκα, είναι να υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση τόσο στα μέτρα, όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το επόμενο βήμα που αποβλέπει στο νέο κούρεμα του χρέους.

Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου