«Θετικά βήματα» έχουν σημειωθεί στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν την κυριότερη αποστολή της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης, η υλοποίηση της απορρόφησης των διαθέσιμων 20 δισ. ευρώ «έχει ξεπεράσει τον κοινοτικό μέσον όρο» χάρη και στην αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης από 85% σε 95%.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, αναγνώρισε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, περίπου 4 δισ. ευρώ ειδικά για τις επιχειρήσεις αυτές- δύο με τη μορφή επιχορηγήσεων και δύο με τη μορφή δανείων μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Ο καλύτερος δυνατός τρόπος αξιοποίησης αυτών των κονδυλίων αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο διαβουλεύσεων, μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης.

«Μετά την επιτυχή έκβαση του PSI και την εξάλειψη των περισσότερων αβεβαιοτήτων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση, πολύ θετική για το μέλλον της χώρας», τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης. «Ελπίζω η Ομάδα Δράσης να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε ο κ. Ράιχενμπαχ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση διαπιστώνει μεν «σημαντική βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο του 2011» στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, με απορρόφηση 35% των κονδυλίων πολιτικής συνοχής (έναντι μέσου ποσοστού 33,5% για την ΕΕ) και 39,6% για το ΕΤΠΑ (με μέσο όρο 34,6%), υπογραμμίζει ωστόσο ότι μένουν ανολοκλήρωτα 872 έργα της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006, με κίνδυνο μάλιστα ανάκτησης περίπου 3 δισ. ευρώ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά