Μέσα σε έναν μήνα από την υποβολή της σχετικής αίτησης θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο στόχος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη προκειμένου να μπει σε μια νέα φάση η σχέση επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι το να πληρωθούν τέσσερις φόροι ακινήτων ταυτόχρονα δημιουργεί προβλήματα στους φορολογούμενους αλλά σημειώνει ότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Υποστηρίζει ότι για τα παρατράγουδα που δημιουργήθηκαν με τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων ουσιαστικά δεν έχει ευθύνη η φορολογική διοίκηση καθώς οι τράπεζες είναι υπεύθυνες για την τήρηση του νόμου περί ακατάσχετου. Τονίζει ότι ο διαχωρισμός της φορολογικής διοίκησης από τη φορολογική πολιτική μπορεί να φέρει αποτελέσματα στο στόχο για πιο αποτελεσματικό φορολογικό μηχανισμό.
Παρατίθεται η συνέντευξή του στην ιστοσελίδα capital.gr:
– Αποστείλατε μαζεμένα τα εκκαθαριστικά Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τρία έτη ενώ οι φορολογούμενοι πληρώνουν παράλληλα και το χαράτσι. Είναι εφικτό να πληρωθούν τέσσερις φόροι ακινήτων ταυτόχρονα;
Είναι γεγονός πως η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013 ήρθαν μαζί καθώς καθυστερήσεις τα προηγούμενα έτη είχαν συσσωρεύσει απόθεμα αποστολών. Φυσικά αναγνωρίζουμε την σημαντική δυσκολία ανταπόκρισης του 8% των φορολογουμένων που επηρεάζονται από αυτά τα εκκαθαριστικά. Δυστυχώς, δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα από το να βάλουμε τάξη στις αταξίες του παρελθόντος και να εξορθολογίσουμε την αποστολή των φόρων από του χρόνου.
– Πρόσφατα προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους φορολογούμενους λόγω κατασχέσεων της εφορίας από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας αν και αυτό είναι παράνομο. Είναι εικόνα ευνομούμενου κράτους αυτή;
Σε κάθε περίπτωση να ξεκαθαρίσουμε πως οι διατάξεις περί μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις, υπάρχουν από την δεκαετία του εβδομήντα. Τα νούμερα που διαβάζουμε όμως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Έχουμε προχωρήσει σε 16.000 περίπου κατασχέσεις το πρώτο δεκάμηνο. Πρέπει να τονίσουμε δύο πράγματα. Πρώτον η εφορία δεν έχει την δυνατότητα ελέγχου του ακατάσχετου• αυτό είναι διαδικασία που από πάντα τηρούσαν οι τράπεζες. Δεύτερον, οι φορολογούμενοι που ρυθμίζουν ή έστω ενδιαφέρονται για τα χρέη τους πληρώνοντας τακτικά, δεν είναι σε πρώτη προτεραιότητα για κατασχέσεις. Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε πως οι υπηρεσίες κινούνται, στις μεγάλες οφειλές κατά προτεραιότητα.
– Θεωρείτε δίκαιη τη λήψη σκληρών μέτρων, όπως είναι η κατάσχεση καταθέσεων για χρέη προς το δημόσιο;
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εργαλεία που μας δίνει ο νόμος για την είσπραξη των εσόδων. Μην ξεχνάμε πως για κάθε έναν που φοροδιαφεύγει και που δεν πληρώνει τις οφειλές του, υπάρχουν δεκάδες συμπολίτες μας που τηρούν με αιματηρές θυσίες τις υποχρεώσεις τους. Έχουμε χρέος για αυτούς να είμαστε αποτελεσματικοί.
– Σύντομα Θα περάσει στην αρμοδιότητά σας ο λεγόμενος προληπτικός έλεγχος δηλαδή, ο έλεγχος για απόδοση ΦΠΑ και έκδοση αποδείξεων. Για ποιο λόγο δεν περνούν στην αρμοδιότητά σας και οι VIP έλεγχοι που γίνονται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας;
Αυτά είναι ζητήματα που με υπερβαίνουν καθώς είναι αποφάσεις που η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παίρνουν. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως όποιες αρμοδιότητες και να έχουμε ή αποκτήσουμε, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να τις υπηρετήσουμε με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και ζήλο, χάριν του δημοσίου συμφέροντος.
– Είστε προϊστάμενος στην πρώτη αυτόνομη από την κυβέρνηση φορολογική διοίκηση. Πιστεύετε ότι η έλλειψη ανεξαρτησίας από την πολιτική ηγεσία δημιουργούσε προβλήματα στην είσπραξη των φόρων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;
Η αλήθεια είναι πως η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης είναι ένα μοντέλο, με πολλές παραλλαγές είναι αλήθεια, που ακολουθούν οι περισσότερες προηγμένες και σίγουρα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό και μόνο μας δείχνει πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι στην σωστή κατεύθυνση, απόφαση που όπως είναι φυσικό, πάρθηκε πριν την τοποθέτησή μου. Η φορολογική πολιτική που παραμένει στην κυβέρνηση είναι καλό να μην συγχέεται με την άσκηση της πολιτικής αυτής από την φορολογική διοίκηση στην οποία τασσόμαστε στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ομολογώ πως θεωρώ πως ο διαχωρισμός αυτός, τώρα που τον δημιουργούμε και τον βλέπουμε στην πράξη, θα βοηθήσει πολύ στην επίτευξη των στόχων μας.
– Κατηγορείσθε πολύ συχνά για αποφάσεις φορολογικής πολιτικής. Δικαίως ή αδίκως;
Αδίκως. Δεν μπορώ να είμαι πιο κατηγορηματικός. Δεν έχω λόγο στο ύψος των συντελεστών ή στο αν πρέπει να υπάρχουν οι τάδε ή οι δείνα εξαιρέσεις. Αυτό που έχω υποχρέωση να κάνω είναι να υλοποιώ με αμεροληψία, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα την φορολογική πολιτική που η Κυβέρνηση αποφασίζει και η Βουλή ψηφίζει.
– Τους τελευταίους τρείς μήνες παρουσιάζεται μια σχετική βελτίωση στην εικόνα των φορολογικών εσόδων. Που οφείλεται αυτή;
Σίγουρα στην ενεργοποίηση κάθε μέτρου που έχουμε στην διάθεσή μας για την είσπραξη των εσόδων. Χαρακτηριστικά έχουμε αύξηση κατά 35% ή 550 εκατ. ευρώ στην είσπραξη ληξιπροθέσμων οφειλών με στοιχεία εννεαμήνου αλλά και υπερδιπλασιασμό των ελέγχων σε σχέση με πέρσι σε ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου. Μπορώ να προσθέσω και άλλες δράσεις αλλά έχει σημασία να τονίσουμε πως τα αποτελέσματα έρχονται ενώ έχουμε ξεκινήσει ένα σημαντικό έργο αναδιάρθρωσης με την θεσμοθέτηση της αυτονομίας, το κλείσιμο εφορειών και τελωνείων και αλλαγή των δομών των κεντρικών υπηρεσιών που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος. Είμαστε εν γένει ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα πορεία.
– Ενώ ζητάτε από τους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, εσείς καθυστερείτε σημαντικά τις επιστροφές φόρων και ειδικά ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Είναι αυτό δίκαιο;
Όχι. Δεν θα έπρεπε η φορολογική διοίκηση να έχει τέτοια αποτελέσματα. Όμως αναγνωρίζω πως τα τελευταία χρόνια η κρίση δεν επέτρεπε την τακτή πληρωμή των επιστροφών αυτών. Τώρα όμως αλλάξαμε. Η διαδικασία περιλαμβάνει ανάλυση κινδύνου για την μείωση των ελέγχων, που σημειωτέον δεν προσφέρουν σημαντικό αποτέλεσμα, μόλις 1,5%. Τα αποτελέσματα είναι πια ορατά: Από 1,8δις€ επιστροφές ΦΠΑ προς πληρωμή στο ξεκίνημα το έτους, έχουμε μόνο 840εκ. σήμερα. Επιστρέψαμε 340εκ.€ μόνο τον Σεπτέμβριο και 140εκ. μέσα σε μια εβδομάδα τον Οκτώβριο. Δεν είμαστε όμως ακόμη ευχαριστημένοι. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιστρέφουμε τον ΦΠΑ σε λιγότερο από έναν μήνα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος μας. Στην Γαλλία ο ΦΠΑ επιστρέφεται στις εξαγωγικές επιχειρήσεις σε 7 ημέρες, και δεδομένου πως αυτές δεν έχουν τέτοια υποχρέωση εξόφλησης με τους πελάτες τους, το κράτος στην ουσία χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις αυτές. Εμείς για χρόνια κάναμε το αντίθετο με ολέθρια αποτελέσματα.