Την άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο αναμένεται να ζητήσει η Κομισιόν από την Ελλάδα, απορρίπτοντας το αίτημα για σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει επώδυνες αλλαγές για περίπου 140 χιλιάδες γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, αφού το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά 5 έως 17 χρόνια.

Τα μόνα περιθώρια διαπραγμάτευσης, τα οποία απομένουν πλέον στην Ελλάδα, αφορούν μια πενταετή περίοδο σταδιακής προσαρμογής για κάποιες ειδικές κατηγορίες γυναικών που θίγονται περισσότερο από όλες.

Ειδικότερα, αναφέρονται όσες έχουν τρία παιδιά ή και περισσότερα, και όσες έχουν σύζυγο με αναπηρία άνω του 67%.

Η απόφαση της Κομισιόν, συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του περασμένου Μαρτίου, θίγει τις γυναίκες οι οποίες προσελήφθησαν στο Δημόσιο μετά το 1983. Συγκεκριμένα, θίγονται οι εξής κατηγορίες: 

1. Οι γυναίκες που προσδοκούσαν να λάβουν μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 55 ετών με 25ετία, οι οποίες θα χρειαστεί να δουλέψουν επιπλέον 5 χρόνια και να βγουν στη σύνταξη στα 60 τους -όπως και οι άντρες. 

2. Οι μητέρες ανήλικων παιδιών που λογάριαζαν να συνταξιοδοτηθούν στα 50 με μειωμένη σύνταξη ή στα 55 με πλήρη, οι οποίες θα δουλέψουν 10 χρόνια επιπλέον.