Σε έναν αγώνα αλληλοδανεισμού και χρεών έχουν εγκλωβιστεί Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και φορείς κοινωνικής πολιτικής προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα που προκύπτουν στην απονομή επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων, ύψους 7,6 δις ευρώ για τους επόμενους τρεις μήνες.
Τα αποθεματικά ύψους 700 εκατ. ευρώ που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές περίπου 500.000 ασφαλισμένων στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) έχει βάλει στο «μάτι» η κυβέρνησηΗ εξασφάλιση της καταβολής των υποχρεώσεων των ταμείων εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, παρά:
– τις άγριες περικοπές στις συντάξεις, το ΕΚΑΣ και τα μερίσματα
– τις αυξήσεις στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης που έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2016, αλλά και
– την αύξηση των φορολογικών εσόδων που σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση έχει εντείνει το «σάρωμα» στα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών οργανισμών και του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
Πιο συγκεκριμένα:
– Σήμερα, Πέμπτη, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ για να αποφασίσει νέα μεταφορά πλεοναζόντων κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το ΙΚΑ έχει μεταφέρει στο α΄ εξάμηνο 215 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα, από όπου το Δημόσιο μπορεί να δανειστεί βραχυπρόθεσμα για να καλύψει τις γενικότερες χρηματοδοτικές ανάγκες του, μαζί και την ενίσχυση ελλειμματικών ταμείων -όπως ο ΟΑΕΕ- αλλά και την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων.
– Την Τετάρτη, το ΔΣ του ΟΑΕΕ ζήτησε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για να καταβάλλει τις συντάξεις του Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν μόλις δύο εβδομάδες, ο ΟΑΕΕ είχε ζητήσει 150 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει τις συντάξεις του Οκτωβρίου μιας και «βιώνει» εφέτος μία πτώση 15% σε σύγκριση στα έσοδά του από εισφορές.
– Την Τρίτη, το ΔΣ του ΟΑΕΔ μετέφερε άλλα 30 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΑΕΔ είχε μεταφέρει άλλα 116 εκατ. ευρώ, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μεταφέρει 580 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, εκ των οποίων έχει λάβει πίσω μόλις τα 50 εκατομμύρια για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του.
Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), η κυβέρνηση επιχειρεί να υφαρπάξει τα αποθεματικά ύψους 700 εκατ. ευρώ που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές περίπου 500.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι ασφαλισμένοι του ΤΑΠΙΤ
Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων από τους κλάδους των ξενοδοχοϋπαλλήλων, του μετάλλου, των εμποροϋπαλλήλων, του τσιμέντου, των λιπασμάτων και του Εθνικού Θεάτρου, τόνισαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το Ταμείο διαθέτει ως αποθεματικά περισσότερα από 727 εκατ. ευρώ, τα οποία μεταφέρονται στο νεοσύστατο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) από την 1η Ιανουαρίου 2017 και ουσιαστικά θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τα ελλείμματα που προκύπτουν στην απονομή επικουρικών συντάξεων.
Οι κλαδικές ομοσπονδίες που συναπαρτίζουν το ΤΑΠΙΤ (Τουρισμός, επισιτισμός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μέταλλο κ.ά.) αποφάσισαν να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων και για τις περικοπές στο εφάπαξ καθώς και να κλιμακώσουν τη δράση τους οργανώνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Οι διοικήσεις των ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα κατήγγειλαν τις κυβερνητικές πολιτικές για την αρπαγή της περιουσίας, των αποθεματικών και των εισφορών των εργαζομένων, χωρίς μελέτες και δημόσια διαβούλευση, κατ’ εφαρμογή του Ν. 4387/2016 και των υπουργικών αποφάσεων που επέβαλαν το νέο κούρεμα στο εφάπαξ, το οποίο πλέον οδηγείται σε επίπεδα επιστροφής εισφορών.
Όπως τόνισαν, το ΤΑΠΙΤ διαθέτει σήμερα πάνω από 740 εκατ. ευρώ κατανεμημένα σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης και κοινό κεφάλαιο.
«Ποια άλλη σκοπιμότητα», αναρωτήθηκαν, «οδήγησε στο νέο κούρεμα των εφάπαξ μέσω του μαθηματικού τύπου, δεδομένης της οικονομικής ευρωστίας, παρά η αρπαγή της περιουσίας μας μέσω της ενοποίησης με τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία για τη συνέχιση καταβολής των συντάξεων.»
Όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, ο υπουργός Εργασίας -παρά τη δημόσια δέσμευσή του για εξεύρεση λύσης στο ειδικότερο ζήτημα απονομής εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με 20ετή προϋπηρεσία καθώς και στο ενδεχόμενο μετατροπής κάποιων τομέων σε ΝΠΙΔ- ουσιαστικά αναίρεσε τις δηλώσεις του επικαλούμενος την αναγκαιότητα διαπραγμάτευσης και έγκρισης από τους θεσμούς για να νομοθετήσει οτιδήποτε.
Ανάγκες για 7,6 δισ. ευρώ για συντάξεις -επιδόματα
Η εντατικοποίηση της διαδικασίας των by-pass μεταξύ ταμείων-ΑΚΑΓΕ-ΤτΕ και Δημοσίου το τελευταίο δεκαπενθήμερο οφείλεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στο γεγονός από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, πρέπει να καταβληθούν 7,69 δισ. ευρώ για συντάξεις και επιδόματα τριών μηνών, μιας και οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2017 θα προκαταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα.
Απαιτούνται δηλαδή για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων Νοεμβρίου (τέλη Οκτωβρίου -αρχές Νοεμβρίου), Δεκεμβρίου (τέλη Νοεμβρίου -αρχές Δεκεμβρίου) και Ιανουαρίου (τέλη Δεκεμβρίου) μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων 7,6 δισ. ευρώ ( 2,3 δισ. ευρώ επί τρεις μήνες).
Επιπλέον θα καταβληθούν:
– Oι δύο τελευταίες δόσεις των οικογενειακών επιδομάτων (μέσα Οκτωβρίου και τέλη Δεκεμβρίου), το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ.
– Άλλες δύο δόσεις των προνοιακών επιδομάτων που δίνουν οι δήμοι, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ
– Tα επιδόματα του ΟΑΕΔ , τα οποία θα στοιχίσουν 250 εκατ. ευρώ.
Εγκύκλιος για επίσπευση του εφάπαξ
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία αποφεύγεται η περαιτέρω χρονοτριβή στην έκδοση των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς τουλάχιστον 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 και περιμένουν περίπου δυόμιση χρόνια το εφάπαξ τους, κινδύνευαν να δουν τον χρόνο αναμονής να αυξάνεται κατά τουλάχιστον ένα έτος.
Με την εγκύκλιο αλλάζει εκ νέου η βάση υπολογισμού του βοηθήματος, το οποίο σύμφωνα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είναι σημαντικά μειωμένο έως και κατά 15%-18% επιπλέον των προηγούμενων μνημονιακών μειώσεων.
Υπενθυμίζεται πως το νέο εφάπαξ είναι άθροισμα δύο τμημάτων:
1. Τα χρόνια μέχρι την 31/12/2013, για τα οποία υπολογίζεται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας ενώ
2. Από την 1/1/2014 ισχύει νέο σύστημα που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση, ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του αντίστοιχου Ταμείου Πρόνοιας.
Η εγκύκλιος, που στηρίζεται σε τροπολογία η οποία κατατέθηκε στον νόμο 4415/2016, καθορίζει το πώς θα υπολογίζεται η πενταετία του πρώτου τμήματος για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) που τέθηκε σε εφαρμογή στις 13 Μαΐου. Ορίζει ρητά ότι για τον υπολογισμό του μέρους της παροχής έως τις 31/12/2013 των ασφαλισμένων που αποχώρησαν από την 1/1/2014 έως τις 13/5/2016, ως διάστημα για την εύρεση του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, θα λογίζεται αυτό των πέντε τελευταίων ετών πριν από την αποχώρησή τους.
Διαβάστε επίσης: