Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα, όπως προανήγγειλε νωρίτερα από το βήμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε και την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι οι μειώσεις είναι σημαντικές για τα λαϊκά στρώματα και τη συντριπτική πλειονότητα της μεσαίας τάξης. Όσο για τη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι συνιστά σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις.

«Είχαμε διάφορες διαφωνίες τον τελευταίο χρόνο για τον προϋπολογισμό, για το Μεσοπρόθεσμο, όπου η αντιπολίτευση μας έλεγε διάφορα πράγματα που τώρα αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια δώσαμε μέρισμα. Έχουμε εξηγήσει τους λόγους που είχαμε υπεραπόδοση. Διαφωνούμε για τους λόγους. Ποτέ δεν είχαμε εμείς στόχο να έχουμε υπεραπόδοση και δίναμε μέρισμα. Έτσι και εφέτος θα δώσουμε μέρισμα περίπου 710 εκατομμύρια. Στα ίδια πρότυπα που ήταν πέρυσι το μέρισμα, έτσι θα δοθεί και εφέτος» τόνισε.

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε ότι οι παράμετροι για την απόδοση μερίσματος δεν θα αλλάξουν. Είπε ακόμη ότι «τώρα που έχουμε βγει από το πρόγραμμα, δεν έχουμε ανάγκη να στοχεύουμε σε υπερπλεόνασμα επειδή μας αναγκάζει το ΔΝΤ που έλεγε ότι η απόδοση κάποιων μέτρων θα αποδειχθεί χαμηλότερη και συνεπώς μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα εκ των προτέρων», ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα που η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα βοηθήσουν την οικονομία.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, τόνισε πως «μειώνεται κατά 30% για περιουσίες φυσικών προσώπων με αντικειμενική αξία μέχρι 60.000 ευρώ. Όταν η συνολική αξία της περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ, τότε το ποσό έκπτωσης του 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά ανά χίλια ευρώ με μέγιστη έκπτωση ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ».

«Σε σύνολο 5,9 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, τα 3,5 εκατομμύρια, δηλαδή το 60% των ιδιοκτητών θα έχει μείωση 30%» πρόσθεσε.

Για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο συντελεστής θα πάει στο 28% το 2019, στο 27% το 2020, στο 26% το 2021 και στο 25% το 2022.

«Όταν θα φτάσει στο 25%, θα είναι λίγο μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.» ανέφερε και τόνισε ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως αυτή έχει κατατεθεί στην Ευρώπη είναι ο φόρος των κερδών των επιχειρήσεων να έχει κοινό συντελεστή σε όλες τις χώρες, δηλαδή να μην υπάρχει φορολογικός ανταγωνισμός σε αυτό το επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ