Με «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ έκλεισε το ταμείο του Δημοσίου τον Ιούλιο, καθώς οι φορολογικές εισπράξεις βρέθηκαν κάτω από τον μηνιαίο στόχο, παρά τους αυξημένους φόρους που πλήρωσαν το προηγούμενο μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Τρύπα η οποία θα μπορούσε να έχει καλυφθεί αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε, καθώς, όπως επισήμανε η υφυπουργός Οικονομίας αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και των ελλιπών παραδόσεων μέσω παρεμβάσεων στη λειτουργία των αντλιών, μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων, το Δημόσιο χάνει  από 200 έως 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έθεσε δε το ερώτημα «τι είναι αυτό που εμπόδιζε τόσα χρόνια όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν μια συνολική λύση στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο το παρασύστημα του λαθρεμπορίου που βάζει βαθιά κάθε μέρα το χέρι του στην τσέπη της φτωχής ελληνικής οικογένεια και της αποσπά ένα κομμάτι από τα πενιχρά της εισοδήματα».

Όπως είναι λογικό, τα στοιχεία από τα έσοδα του Δημοσίου προκαλούν ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στους επόμενους μήνες, καθώς το 2016 θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» τον Μάιο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, τα καθαρά φορολογικά έσοδα που εμφανίστηκαν στα δημόσια ταμεία τον Ιούλιο, ανήλθαν σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται κατά 500 εκατ. ευρώ από το στόχο των 5,367 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο δύσκολο μήνα. Ωστόσο, σε επίπεδο επταμήνου οι φορολογικές εισπράξεις κινούνται πάνω από τον στόχο κατά 200 εκατ. ευρώ, δίνοντας «ανάσα» στον προϋπολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θετική η εικόνα στις εφορίες

Όσον αφορά στις εισπράξεις των εφοριών, τον περασμένο μήνα εμφάνισαν θετική εικόνα λόγω της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, της πρώτης ή δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος από τα νομικά πρόσωπα και του αυξημένου ΦΠΑ (από την 1η Ιουνίου ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%) που απέδωσαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πάντως αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την υστέρηση που καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στη «βουτιά» που σημείωσαν οι εισπράξεις από τα Τελωνεία κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή, καθώς και από τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ..

– Στις αυξημένες κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων σε σχέση με τον στόχο.

Ειδικότερα, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν τα εξής:

Τον Ιούλιο τα καθαρά φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 9,5% ή 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 5,3 δισ. ευρώ.

Οι καθαρές εισπράξεις του Ιουλίου είναι χαμηλότερες περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση και με τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι λόγω της παράτασης του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τα τέλη Αυγούστου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος είχε αποτυπωθεί σε δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε επίπεδο επταμήνου τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε περίπου 25,75 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 25,55 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 είναι αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ.

Πληγή το λαθρεμπόριο καυσίμων

Αναφορικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων και στην τεράστια ζημιά που προκαλεί στην ελληνική οικονομία, η υφυπουργός Οικονομίας κυρίας Τζάκρη κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την τροπολογία που έφερε σήμερα, καθώς όπως είπε αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που έχει απέναντί του μια μικρή ομάδα αθλίων λαθρεμπόρων, και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων «έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ριζικά, και όχι με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, που θα έδινε δυνατότητα παλινδρόμησης του φαινομένου».

Οι βασικές ρυθμίσεις της τροπολογίας για την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες για καταδολίευση των αντλιών καυσίμων (βενζίνη-υγραέριο) στα πρατήρια είναι:

– Απαγόρευση έκδοσης νέας άδειας πρατηρίου για την επόμενη δεκαετία, όχι μόνο στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο,
– Επέκταση απαγόρευσης σε σύζυγο και συγγενείς μέχρι β’ βαθμού,
– Πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε επηρεαζόμενο μετρητή,
– Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών στις περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια τέλεσης του αδικήματος της καταδολίευσης των αντλιών,
– Πρόστιμα 10.000-30.000 ευρώ για διαπιστώσεις σφαλμάτων στις μετρήσεις και αφαίρεση άδειας πρατηρίου για δέκα χρόνια,
– Πρόστιμο 100.000 ευρώ για όποιον εγκαθιστά ή σφραγίζει τα μέσα για την καταδολίευση, αλλά και για όποιον κατασκευάζει εξαρχής προβληματικές αντλίες,
– Οριστική αφαίρεση άδειας για τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία εγκατάστασης και ρύθμισης των αντλιών σε περίπτωση υποτροπής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης