Το σχέδιο κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ναμπούκο έχει «ενταφιαστεί» μετά την επιλογή του ανταγωνιστικού TAP για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν από την ομώνυμη κοινοπραξία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.
«Το σχέδιο Ναμπούκο δεν υπάρχει πια . Έχει ενταφιαστεί», δήλωσε ο Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.
Ο επικεφαλής της γιγαντιαίας δημόσιας ρωσικής εταιρείας του τομέα του φυσικού αερίου ερωτήθηκε σχετικά με την επιλογή της κοινοπραξίας να μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας το ρωσικό έδαφος, μέσω του αγωγού TAP.
Το σχέδιο για τον αγωγό, που θα περνάει από την Ελλάδα και την Αδριατική καταλήγοντας στην Ιταλία ανταγωνίζεται το σχέδιο Ναμπούκο Ουέστ, που υποστηριζόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δύο σχέδια είχαν στόχο να μειωθεί η εξάρτηση από την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο.
Η Gazprom έχει αρχίσει από τον Δεκέμβριο την κατασκευή του αγωγού South Stream για την μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, που θα περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Το έργο αυτό «προχωράει», είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι δεν επηρεάζεται σε τίποτα από τον πολύ μικρότερης χωρητικότητας TAP.
Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, παρακολουθώντας τις σχετικές εξελίξεις και σχετικά με την απόρριψη του Ναμπόυκο, σημείωσε:
«Ο απορριφθείς εναλλακτικός αγωγός, γνωστός ως Nabucco West, είχε δυναμικότητα μεταφοράς έως και 23 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ευρώπη κάθε χρόνο, αν συμπεριλαμβάνονταν δυνητικά κοιτάσματα στη Ρουμανία.
Αν και αυτός θα είχε περισσότερες πιθανότητες να επηρεάσει τις τιμές, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις του είχαν ήδη σημαντικά μειωθεί λόγω της προηγούμενης απόφασης να μειωθεί η προτεινόμενη χωρητικότητά του από τα 31 δισεκ. κυβικά μέτρα.
Η προταθείσα πορεία του Ναμπούκο μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας επίσης θα βελτίωνε την ενεργειακή ασφάλεια για τις χώρες αυτές, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές, περιλαμβανομένων των συνεπειών από την εκρηκτική ανάπτυξη των κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ, την έμφαση που δίνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται, μάλιστα ως «ελαφρά θετική για το πιστοληπτικό προφίλ της ρωσικής Gazpom», καθώς ο Ναμπούκο Ουέστ, θα συνεπαγόταν πιο σκληρό ανταγωνισμό για τον αγωγό South Stream, δυναμικότητας 63 δισεκ. κυβικών μέτρων, που κατασκευάζεται από τον Δεκέμβριο του 2012 και «αρνητική για την OMV» μια από τις βασικές μετόχους του Ναμπούκο Ουέστ, αν και οι συνέπειες της (σ.σ. της απόρριψης του σχεδίου) θα είναι περιορισμένες, διότι το φυσικό αέριο αντιστοιχεί σε ένα μικρό κλάσμα των εσόδων της.
Τα σχέδια για τον Ναμπούκο Ουέστ, καταλήγει η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης, δεν έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς θα μπορούσε να ανασχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Μαύρη Θάλασσα στην Ευρώπη. Όμως είναι ασαφές εάν τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν ακόμα και (την κατασκευή) μιας μικρότερης εκδοχής του.
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης