Τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα ωφελούνται μέχρι στιγμής από τις αγωνιώδεις προσπάθειες των καταθετών να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα χρήματά τους.

Παράλληλα, «επαναπατρίζονται» μεγάλα ποσά καταθέσεων από τράπεζες του εξωτερικού, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θεωρείται ασφαλέστερο, με βάση τα χαρακτηριστικά της κρίσης. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός μεταφοράς αποταμιεύσεων παρουσιάζει αισθητή μείωση από την Τρίτη, όταν το ελάχιστο εγγυημένο όριο καταθέσεων ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται σε 100.000 ευρώ. Σε συνδυασμό με την πολιτική δέσμευση για το σύνολο των καταθέσεων, η ψυχολογία των αποταμιευτών φαίνεται να σταθεροποιείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κερδισμένες» εμφανίζονται και οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, καθώς, για όλο και περισσότερους καταθέτες, είναι σημαντικότερη από τις αποδόσεις η άμεση ανάληψη και αξιοποίηση των χρημάτων.

Υπάρχουν όμως και αρνητικές επιπτώσεις από τη συμπεριφορά των καταθετών.

Οι μικρές τράπεζες, που έτσι και αλλιώς, είχαν μικρή καταθετική βάση, βλέπουν τις καταθέσεις να μειώνονται επικίνδυνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις παραδοσιακές τράπεζες καταγράφεται μεγάλη αύξηση, καθώς δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας καταγράφουν ήδη νέες καταθέσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Ορισμένες εκτιμήσεις τοποθετούν μεταξύ των 8 και 10 δισ. ευρώ τις νέες καταθέσεις του τρίτου τριμήνου με τάση ενίσχυσης τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη.

Οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι έχουν ισχυρή εισροή καταθετικών κεφαλαίων, ειδικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με ποσά που φθάνουν το 1 με 1,5 δισ. ευρώ για κάθε τράπεζα. Η τάση μετακίνησης καταθέσεων αποδίδεται από τραπεζικά στελέχη στη μεταφορά από μικρότερες σε μεγαλύτερες τράπεζες, καθώς και σε «εισαγωγή» καταθέσεων από τράπεζες του εξωτερικού, καταρχάς από Έλληνες, που είχαν τοποθετήσεις στην αλλοδαπή.

Και κάποιες τράπεζες, που έχουν πιο επιθετική πολιτική στην προσέλκυση καταθέσεων, καταγραφούν θετικές επιδόσεις, με τις δύο μεγαλύτερες να έχουν συγκεντρώσει στο τρίτο τρίμηνο καταθέσεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ από το δίκτυο, εμφανίζοντας αύξηση καταθέσεων έως και 45% από την αρχή του έτους.

Στο πρώτο εξάμηνο, οι μεγάλες τράπεζες προσέλκυσαν νέες καταθέσεις, που πλησίασαν το ποσό των 20 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 5 δισ. ευρώ προήλθαν από εφοπλιστικά κεφάλαια. Οι Έλληνες εφοπλιστές αλλά και επιχειρηματίες με τοποθετήσεις στο εξωτερικό μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στις εγχώριες τράπεζες λόγω των αποδόσεων που προσφέρονται αλλά και λόγω της ανησυχίας για το μέλλον ευρωπαϊκών ομίλων.

Το κίνητρο του φόβου οδηγεί και μικρότερους καταθέτες να στραφούν σε μεγάλες τράπεζες, επιλέγοντας μάλιστα το απλό ταμιευτήριο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος είναι ασφαλές και υγιές.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται παρά τη διαπίστωση, από την εποπτική αρχή καταρχάς, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε οποιαδήποτε τράπεζα στην Ελλάδα ανεξαρτήτως μεγέθους. Στο ίδιο μήκος κύματος, διαφύλαξης του κλίματος εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, προανήγγειλε νομικά μέτρα εναντίον όσων εντείνουν τον «εκνευρισμό» με τη διασπορά φημών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης