Με το… σταγονόμετρο θα δίνονται οι δόσεις του δεύτερου δανείου, συνολικού ύψους 130 δις ευρώ, προς τη χώρα μας, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από το Eurogroup. Η πρώτη δόση των 5,9 δις αναμένεται να «εισρεύσει» στα ταμεία εντός της εβδομάδας. Οι εκταμιεύσεις θα γίνονται ανά μήνα. Έτσι, η δεύτερη δόση, που ανέρχεται σε 3,3 δις, εκταμιεύεται τον Απρίλιο και η Τρίτη, που αφορά σε άλλα 5,3 δις, ξεκλειδώνει τον Μάιο.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με τη διάθεση 48 δις ευρώ, ενώ, όπως όλα δείχνουν, «παγώνουν» οι αποζημιώσεις φυσικών προσώπων που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς το Eurogroup απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την πλευρά του, πάντως, ο σύλλογος ομολογιούχων ελληνικού δημοσίου προειδοποιεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας για το διάστημα 2012-2015 εγκρίθηκε μεν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η τελική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης μετατίθεται για την Τετάρτη, στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση του PSI, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι η θετική, όπως τη χαρακτήρισε, εξέλιξη, θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 117% του Α.Ε.Π. έως το 2020 (κατώτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις που μιλούσαν για χρέος της τάξεως του 120%).
Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν, για τυπικούς λόγους, την απόφαση του Δ.Ν.Τ. την ερχόμενη Πέμπτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Eurogroup είναι ικανοποιημένο από την εισήγηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή ύψους 28 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στον λεγόμενο ειδικό ή κλειστό λογαριασμό, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ψηφίσει τον σχετικό νόμο εντός του Απριλίου, ενώ, τέλος, αναφερόμενος στο πώς θα παρακολουθείται το ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι θα υπάρξει «εταιρική σχέση» μεταξύ Ελλάδας, τρόικα και Κομισιόν.