Του Κώστα Ιερίδη
Στο προγραμματισμένο για τη Δευτέρα Euroworking Group θα κριθεί το ζήτημα της εκταμίευσης της υποδόσης ύψους 7,5 δις. ευρώ οπότε αναμένεται να ληφθεί απόφαση για το εάν η αξιολόγηση έχει κλείσει.
Ωστόσο, το τοπίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Και αυτό επειδή υπάρχει μία ακόμη εκκρεμότητα που σχετίζεται με το ακαταδίωκτο των μελών του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό αναμενόταν να κλείσει, χθες, μέσω των τροπολογιών που κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και πλέον παραμένει άγνωστο εάν η εκκρεμότητα αυτή επηρεάσει την απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης τη Δευτέρα. Ήδη, εξάλλου, αξιωματούχος της Κομισιόν έχει δηλώσει ότι εάν δεν υπάρξει διαβεβαίωση ότι θα διασφαλιστεί το ακαταδίωκτο των μελών του δ.σ., η εκταμίευση της δόσης τίθεται σε κίνδυνο.
Υπάρχει μία ακόμη εκκρεμότητα που σχετίζεται με το ακαταδίωκτο των μελών του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεωνΤαυτόχρονα, σύμφωνα με άλλες πηγές, τη Δευτέρα θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Euroworking Group πρόοδος για δύο ακόμη ζητήματα. Ο λόγος για την υπογραφή του Μνημονίου συναντίληψης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού και για τη μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Πάντως, όπως δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη από την Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της υποδόσης, μετά και την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.
Όλα αυτά όταν η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δεν επανέφερε το Waiver, την Πέμπτη, καθώς ο Κεντρικός Τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η επαναφορά των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα και εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.
Σε κάθε περίπτωση, το «κλείσιμο» της αξιολόγησης, που θα κριθεί μεθαύριο Δευτέρα, εκτιμάται ότι θα σταματήσει, ως ένα μικρό βαθμό την αιμορραγία της ελληνικής οικονομίαςΣε κάθε περίπτωση, το «κλείσιμο» της αξιολόγησης, που θα κριθεί μεθαύριο Δευτέρα, εκτιμάται ότι θα σταματήσει, ως ένα μικρό βαθμό την αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό επειδή θα ακολουθήσει-στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου- η απόφαση για το waiver των ελληνικών τραπεζών που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για χαλάρωση των Capital Controls.
Ακόμη η εκταμίευση των 7,5 δις ευρώ θα επέτρεπε τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ να έχει λαμβάνειν 3,5 δις. Τέλος, υπολογίζεται ότι υπουργεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και άλλοι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα λάβουν περίπου 2 δις ευρώ ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Γ. Χουλιαράκης: Κρίσιμος σταθμός η ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Η κοινωνική προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, οι ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της μακροχρόνιας ανεργίας ώστε σε βάθος τετραετίας να επιτευχθεί σύγκλιση με το μέσο όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δαπανών, μπαίνουν στο πρώτο “πλάνο” του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο οποίος θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, το οποίο θα έρθει το επόμενο διάστημα, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στην “Αυγή της Κυριακής”.
Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτηρίζει οικονομικό λαϊκισμό την ρητορική της ηγεσίας της ΝΔ περί μείωσης των φορολογικών βαρών χωρίς συνέπειες κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί αναμφίβολα έναν κρίσιμο σταθμό στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας για τέσσερις λόγους κυρίως.
Πρώτον, οδηγεί στην αποκατάσταση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επιτρέποντας έτσι στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις να προβλέπουν με ασφάλεια, να σχεδιάζουν μεσοπρόθεσμα και να επενδύουν. Δεύτερον, εξασφαλίζει τους πόρους για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τους αμέσως επόμενους μήνες, μέτρο που ισοδυναμεί με άμεση δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Τρίτον, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχθεί το ελληνικό χρέος ως εγγύηση έναντι δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες μειώνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού για τις τελευταίες και ενισχύοντας τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Τέταρτον, οδηγεί σύντομα στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που θα επιφέρει αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ελληνικού χρέους και θα λειτουργήσει ως προθάλαμος για την επιτυχή έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και για το τέλος της επιτροπείας.
Πεποίθησή μας είναι πως η αποκατάσταση του κλίματος οικονομικής σταθερότητας μαζί με τη σημαντική δημοσιονομική επέκταση που η διαπραγμάτευση κατέκτησε και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της οικονομίας, όχι απλώς αντισταθμίζουν τις ομολογουμένως υφεσιακές συνέπειες των δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων που νομοθετήθηκαν, αλλά θέτουν τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας με τρόπο βιώσιμο από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκτιμά ο κ Χουλιαράκης