Συνεχίζοντας τις πολυήμερες μαζικές κινητοποιήσεις Γερμανοί και Γάλλοι κτηνοτρόφοι έριξαν το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον 300 τόνους γάλακτος στον ποταμό Ρήνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τιμές του προϊόντος τους, οι οποίες δεν αγγίζουν ούτε τα 20 λεπτά το λίτρο. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες οι Ευρωπαίοι «γαλατάδες» πότισαν τα χωράφια με αδιάθετο γάλα, «παράγοντας» εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου για πολλές ημέρες.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα προσωρινά μέτρα ανακούφισης, που θα κληθεί να αποφασίσει το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πανό δε που ανάρτησαν κατά την διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης στο Στρασβούργο, έγραψαν ότι «Οι πολιτικοί αφήνουν τους γαλακτοπαραγωγούς να πεθάνουν». Παρά πάντως το γεγονός ότι χιλιάδες τόνοι γάλακτος έχουν χυθεί τις τελευταίες μέρες σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, όπως τονίζουν οι γαλακτοπαραγωγοί, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ικανοποιητική αντίδραση σχετικά με το θέμα απ’ την ΕΕ.

Συμπληρωματικά μέτρα από την Ε. Επιτροπή

Η τρέχουσα κρίση της αγοράς γαλακτοκομικών, αλλά και οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των γαλακτοπαραγωγών, ανάγκασαν την Επίτροπο γεωργίας κα Mariann Fischer Boel να παρουσιάσει, στις 17 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωκοινοβούλιο δέσμη μέτρων που εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης της Επιτροπής του Ιουλίου και περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα και ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρθηκε, η Επιτροπή κίνησε ήδη τη διαδικασία που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγήσουν προσωρινή ενίσχυση έως 15.000 ευρώ στους γεωργούς.

Προτείνει, επίσης, ο γαλακτοκομικός τομέας να προστατεύεται από ρήτρα έκτακτης ανάγκης, η οποία υπάρχει ήδη σε άλλους τομείς, που θα επιτρέπει ταχύτερη αντίδραση σε περίπτωση διαταραχής της αγοράς. Οι αλλαγές στη λειτουργία των καθεστώτων εξαγοράς των ποσοστώσεων από τα κράτη μέλη θα διασφαλίσει ότι μια ποσόστωση που έχει εξαγοραστεί και η οποία διατηρείται στο εθνικό απόθεμα δεν θα υπολογίζεται πλέον ως τμήμα της εθνικής ποσόστωσης όταν θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα καταβληθεί ή όχι υπερεισφορά. Εάν εισπραχθεί η υπερεισφορά, το τμήμα που αντιστοιχεί στην ποσότητα η οποία έχει εξαγοραστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναδιάρθρωση.

Μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή θα συγκροτήσει ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή. Η ομάδα αυτή θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις συμβατικές σχέσεις μεταξύ των παραγωγών και της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων, τα πορίσματα της έκθεσης για τη λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας στον γαλακτοκομικό τομέα – τα οποία θα δημοσιευθούν πριν από το τέλος του έτους – και τη δυνατότητα προθεσμιακής αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων.

«Η εν λόγω δέσμη μέτρων βασίζεται σε πολλά μέτρα τα οποία έχουμε ήδη λάβει και φαίνεται ότι λειτουργούν ορθά» δήλωσε η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια σε θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. «Αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων. Για τον λόγο αυτό, είμαι ακόμη πιο αποφασισμένη να μην οπισθοδρομήσουμε κατά τρόπο που μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον γαλακτοκομικό τομέα και θα δημιουργήσει συναίσθημα πλήρους αβεβαιότητας ως προς το μέλλον στους παραγωγούς. Η αμφισβήτηση των αποφάσεων που λήφθηκαν στο πλαίσιο του διαγνωστικού ελέγχου δεν αποτελεί λύση και το Συμβούλιο μας ζήτησε ρητά να μην το κάνουμε αυτό. Είμαι πεπεισμένη ότι οι σημερινές ιδέες θα παράσχουν πραγματική στήριξη στους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων . Πρέπει, επίσης, να εξετάσουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Προς τον σκοπό αυτό, η Γαλλία και η Γερμανία υπέβαλαν ήδη εποικοδομητικές προτάσεις.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης