Η διάχυτη ανησυχία στις αγορές για την επιστροφή της κρίσης χρέους και η επί τα χείρω αναθεώρηση των προγνώσεων για τη γερμανική οικονομία είναι στο επίκεντρο των γερμανικών εφημερίδων.
«Παντού πλανάται ο φόβος επιστροφής της ευρωζώνης στην ύφεση, για πρώτη φορά μετά το 2012», παρατηρεί η Neue Zürcher Zeitung, αναφερόμενη στα σχέδια των προϋπολογισμών που καταθέτουν η Γαλλία και η Ιταλία. «Ουδείς αναμένει ότι το σχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού θα ανταποκρίνεται στα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Αλλά και η Ιταλία βρίσκεται καθοδόν για να γίνει ξανά ένα από τα προβληματικά παιδιά της ευρωζώνης, καθώς δεν έχει να επιδείξει επιτυχίες στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει η εφημερίδα και προσθέτει: «Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γνωστοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες ότι η χώρα του θα αποχαιρετήσει στο κοντινό μέλλον το διεθνές πρόγραμμα δανειακής βοήθειας».
Το δημοσίευμα παραπέμπει στη βουτιά του δείκτη οικονομικών προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW για τη Γερμανία και την υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη, «εξελίξεις που τροφοδοτούν τους φόβους», όπως αναφέρεται.
Σύμφωνα με την Neue Zürcher Zeitung, οι ανησυχίες αποτυπώνονται και στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης. «Οι αποδόσεις για κρατικά ομόλογα από την Πορτογαλία και την Ελλάδα αυξάνονται πάλι εδώ και μέρες, μάλιστα τα τελευταία κατά περισσότερες από 30 μονάδες βάσης εβδομαδιαίως.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν χθες το όριο του 7%, που θεωρείται κρίσιμο όριο, από το οποίο και μετά η αναχρηματοδότηση στις κεφαλαιαγορές χαρακτηρίζεται αβέβαιη», παρατηρεί μεταξύ άλλων η ελβετική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές ζητούν καταφύγιο στα ασφαλή λιμάνια των ελβετικών και γερμανικών ομολόγων, παρά τις χαμηλές τους αποδόσεις.
Συνθηκολόγηση για τον Γκάμπριελ η εμμονή στο μηδενικό έλλειμμα
Η αναθεώρηση των οικονομικών προγνώσεων για τη Γερμανία δεν συνιστά λόγο για αλλαγή πολιτικής, δήλωσε χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η στάση αυτή του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού σχολιάζεται σήμερα εκτενώς από το γερμανικό Τύπο.
«Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ο υπουργός Οικονομίας υπέκυψε στο πολιτικό μοντέλο της απραξίας, το οποίο ο ίδιος καταπολεμούσε πριν από έναν χρόνο», σχολιάζει η Frankfurter Rundschau και υπενθυμίζει τις παλαιότερες θέσεις του σοσιαλδημοκράτη υπουργού, τις οποίες ξέχασε, όπως την αύξηση των φόρων για τους πλούσιους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα σχολεία και η συντήρηση των δρόμων ή την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις εξαγωγές.
«Ακόμη και στην έκθεση των οικονομικών ινστιτούτων, που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες, υποστηρίζεται ότι υπάρχουν περιθώρια για επενδύσεις, με την προϋπόθεση να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την μανιακή εμμονή στον μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος…», γράφει η Frankfurter Rundschau και καταλήγει χαρακτηρίζοντας «συνθηκολόγηση» για τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη την εμμονή στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
«H καγκελάριος Μέρκελ απομονωμένη»
Αντίθετα, η Rheinische Post υπερασπίζεται τις επιλογές του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έχει δίκιο όταν επιρρίπτει στους συντρόφους του στο κόμμα πως δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει. Με νέα χρέη δεν διασφαλίζεται ούτε η λειτουργία του κοινωνικού κράτους ούτε θεμελιώνεται περισσότερη ανάπτυξη.
Την αναθεώρηση των προγνώσεων για τη γερμανική οικονομία σχολιάζει και η ιταλική La Repubblica, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική ατμομηχανή αντιμετωπίζει προβλήματα. «Ανάπτυξη θα υπάρχει αλλά μειωμένη κατά το ένα τρίτο, τη στιγμή που τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι κοινωνικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Μετά την κριτική του ΔΝΤ, των ΗΠΑ και των εταίρων στην Ευρώπη, όλα δείχνουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ είναι πιο απομονωμένη όσο ουδέποτε στο παρελθόν.
(Deutsche Welle)