Πολλοί είναι οι traders που αναρωτιούνται γιατί το ευρώ σημείωσε αυτή την άνοδο το 2012 και γιατί εξακολουθεί να ενισχύεται μετά από μια ήδη προεξοφλημένη απόφαση για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και δεδομένης της αβεβαιότητας που παραμένει.

Ειδικότερα, αν προστεθεί και το σκέλος της συμμετοχής του ΔΝΤ που παραμένει ερωτηματικό, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, η επιφυλακτική στάση της γερμανικής Βουλής και η υποβάθμιση της Fitch, δεν φαίνεται κανένας λόγος ανόδου του ενιαίου νομίσματος. Παρ’ όλα αυτά το ευρώ ενισχύθηκε σημαντικά σε νέα υψηλά για το 2012 έχοντας «σπάσει» μια πολυήμερη πλάγια τάση. Γιατί συνέβη αυτό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, το ζήτημα είναι αν η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας θα απομακρύνει τις αρνητικές επιπτώσεις και επομένως θα έχει μικρότερη σημασία για τις αγορές στο υπάρχον επενδυτικό περιβάλλον. Η Ευρωζώνη και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται σε οριακά σημεία και υπάρχουν ενδείξεις πρόσθετων δυσκολιών επιβαρύνοντας την επενδυτική ψυχολογία. Αν η συμφωνία της Ελλάδας είναι επαρκής για να προστατεύσει το σύνολο της Ευρωζώνης αλλά εξασφαλίσει ότι και η παγκόσμια οικονομία θα ακολουθήσει μια σταθερή πορεία ανάκαμψης, τότε τα όποια προβλήματα εμφανιστούν θα συνιστούν μικρότερη ανησυχία για τους επενδυτές.

Όπως αναφέρει κορυφαίος αναλυτής μεγάλης αμερικανικής τράπεζας σε σχετική έκθεση: «Εκτός αν θεωρούμε ότι η συμφωνία θα διαλυθεί τους επόμενους μήνες, το να αξιολογούμε ως μη ρεαλιστικούς τους στόχους του 2020 είναι σα να ανοίγουμε φιλολογική και όχι οικονομική συζήτηση». Και προσθέτει ότι «η αρνητική αξιολόγηση του πακέτου διάσωσης είναι μικρής σημασίας δεδομένου ότι η προσδοκία για χρέος στο 120% το 2020 ήταν μικρή τόσο πριν όσο και μετά τη συμφωνία».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης