«Το Eurogroup μπορεί να μπλοκάρει τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εάν η χώρα δεν χορηγήσει ασυλία στους αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos.

Όπως αναφέρει το Reuters, το 2015 Έλληνας εισαγγελέας απηύθυνε κατηγορίες σε τρεις αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ για μια συμφωνία πώλησης και εκμίσθωσης 28 κρατικών κτηρίων.

«Εάν δεν υπάρξει μια οριστική λύση για την κατάσταση αυτών των τριών εμπειρογνωμόνων, το Eurogroup θα μπλοκάρει την εκταμίευση» δήλωσε ο de Guindos από το Λουξεμβούργο.

Όπως είναι γνωστό, σοβαρό νομικό και πολιτικό θέμα αναμένεται να εγείρει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη τρία μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται είναι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας) και αυτό άλλωστε ήταν ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, όπως διαφάνηκε από τον τότε δημοσιοποιημένο διάλογο Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016.

Ο εκνευρισμός των Ευρωπαίων αφορούσε στο ότι διώκονται οι τεχνοκράτες, ενώ θεωρούσαν πως θα έπρεπε να έχουν ποινική αμνηστία (για το αδίκημα της απιστίας), όπως τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που είχε επιτευχθεί νομοθετικά, από την ίδρυση του ταμείου, με απαίτηση της τρόικας.

Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι διά του Ντάισελμπλουμ ζήτησαν τότε από την ελληνική κυβέρνηση εν όψει της ίδρυσης του νέου Υπερταμείου να επεκταθεί η αμνηστία για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία (που ισχύει για το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ) και στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων.

Τελικώς, όπως επισημαίνουν νομικές πηγές, η διάταξη ψηφίστηκε προς το τέλος του 2016. Μάλιστα, οι τεχνοκράτες τότε (Ιούνιο του 2016) είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την απολογία τους από τον ανακριτή. Πρόκειται για τον Ισπανό πρόεδρο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, τον ομόλογό του της Ιταλίας και τον Σλοβάκο πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της χώρας του, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.

Η βασική υπερασπιστική γραμμή τους εδράζεται στο γεγονός ότι ο ρόλος τους ήταν απλώς γνωμοδοτικός και συνεπώς όχι δεσμευτικός για το Δ.Σ., το οποίο και αποφάσισε τελικά.