Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Ανήσυχος σχετικά με τις ελληνοαμερικάνικες οικονομικές σχέσεις παρουσιάστηκε Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, σε κλειστή συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, τονίζοντας παράλληλα όμως ότι οι αμερικάνοι επενδυτές περιμένουν ένα «σύνθημα» από την ελληνική κυβέρνηση, που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Οι αμερικάνικες εταιρίες είναι πάρα πολύ επιφυλακτικές και υπάρχουν σκέψεις να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε σε γειτονικές χώρες. Πρόσφατα μάλιστα, μεγάλη εταιρία πληροφορικής (σ.σ. η Microsoft) αν και σκόπευε να ανοίξει σημαντικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, τελικά επέλεξε τη Ρουμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να υπάρχει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ότι η χώρα θα φτιάξει τα δημοσιονομικά της και παράλληλα θα προσελκύσει επενδύσεις και θα μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Απαιτείται πάνω από όλα να μεταρρυθμιστεί η βάση της δημόσιας διοίκησης. Το ελληνοαμερικάνικο επιμελητήριο θέτει τρεις στόχους:
-Η προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι όμως περιμένουν το πράσινο φως από την αμερικάνικη κυβέρνηση ότι όλα βαίνουν καλώς με την οικονομία και τη διοίκηση της Ελλάδας.
-Να κινητοποιήσουμε τους ελληνοαμερικάνους ομογενείς – διακατέχονται μεν από πατριωτισμό, αλλά δύσκολα θα επενδύσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους έτσι όπως είναι η κατάσταση.
-Να προσελκύσουμε μεγάλα funds – σύντομα μάλιστα σε επερχόμενη εκδήλωση αναμένουμε στελέχη από τουλάχιστον 10 funds».
Ο Σίμος Αναστασόπουλος προέβλεψε ότι θα υπάρχει σύντομα ζωηρό αμερικάνικο ενδιαφέρον όταν προκηρυχθούν τα υπόλοιπα οικόπεδα υδρογονανθράκων, με τις αμερικάνικες εταιρίες ήδη να καλοβλέπουν τις εξορύξεις, ενώ ανέφερε ότι ήδη τρεις μεγάλες εταιρίες ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν τερματικό σταθμό LNG στη βόρεια Ελλάδα.
«Τώρα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην αφήσουμε την ύφεση να μας πάρει από κάτω. Αυτό περιμένουν οι αμερικάνοι και επιπλέον να δουν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας να ταυτίζεται με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε, εκτιμώντας ότι αν όλα πάνε καλά, από τα μέσα του 2016 θα δούμε πιο έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον από τις αμερικάνικες εταιρίες.