Σε νέα δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης αναμένεται να προχωρήσει ο Μάριο Ντράγκι, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να διαμορφώσει το επιτόκιο στο -0,4% (από 0,3% που είναι σήμερα), αυξάνοντας παράλληλα τη μηνιαία αγορά ομολόγων από τα 60 δις ευρώ στα 75-80 δις ευρώ​

Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τα στοιχεία για την ανάπτυξη να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από τις διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων και τα προγράμματα φθηνού δανεισμού με μακροπρόθεσμο ορίζοντα εξόφλησης, ο Ιταλός τραπεζίτης δεν αποκλείεται να ανακοινώσει διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τυπώνοντας εκ νέου χρήμα για τις αγορές. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα εξεταστούν τόσο η επιτάχυνση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων όσο και μία ενδεχόμενη διεύρυνση των κατηγοριών των τίτλων που θα περιλαμβάνονται στις αγορές της ΕΚΤ.

Οικονομικοί αναλυτές της Credit Suisse, επισημαίνουν ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μπορεί να ρίξει ακόμη πιο κάτω το επιτόκιο, στο -0,4% (από -0,3% που είναι σήμερα), αυξάνοντας παράλληλα τη μηνιαία αγορά ομολόγων από τα 60 δις ευρώ στα 75 – 80 δις ευρώ. Ωστόσο, αν η μείωση που θα ανακοινωθεί αφορά αποκλειστικά στα επιτόκια καταθέσεων, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αρνητική αντίδραση των αγορών. Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να εξετάζεται η διεύρυνση της αγοράς τίτλων προς την κατεύθυνση των εταιρικών ομολόγων -εξέλιξη που θα οδηγούσε και σε μείωση των spreads.


Εκτός του προγράμματος η Ελλάδα

Η μείωση των επιτοκίων καθιστά ευκολότερη τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να ενισχύεται αρκετά η ρευστότητα στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών που ευνοούνται από τη νέα αυτή δέσμη μέτρων της ΕΚΤ.

Λαμβάνοντας, όμως, υπ’ όψιν πως ο Ιταλός τραπεζίτης έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν υπάρχει… ρευστό, οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις δεν αφορούν σε αυτήν τη φάση την Ελλάδα.

Επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Σύμφωνα με τη UBS, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που -με βάση τα ισχύοντα δεδομένα- λήγει τον Μάρτιο του 2017.

Οι χαμηλές πτήσεις του «μαύρου» χρυσού, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, οδηγούν αναπόφευκτα στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμόΑναλυτές της ελβετικής τράπεζας θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, μειώνοντας παράλληλα το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, εφαρμόζοντας μια κλιμακωτή δομή. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να συμπεριλάβει και εταιρικά ομόλογα στις αγορές περιουσιακών στοιχείων της, όχι όμως τα τραπεζικά ομόλογα. 

Βάσει εκτιμήσεων της UBS, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα κυμανθεί το 2018 στο 1,8%-1,9%. Οι χαμηλές πτήσεις του «μαύρου» χρυσού, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, οδηγούν αναπόφευκτα στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό του 2016 στο 0,3% (ή και χαμηλότερα από 1%), ενώ για το 2017 η πρόβλεψη κάνει λόγο για 1,5%-1,6%. Όσον αφορά στην ανάπτυξη, θα κυμανθεί στο 1,4%-1,6% το 2018, από 1,5% το 2016.