Του Κώστα Ιερίδη
Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μετατρέπεται ο ΦΠΑ, καθώς όλο και περισσότερες προτάσεις για το ύψος της διακύμανσής του σε προϊόντα και υπηρεσίες έρχονται στο φως.
Αντίθετα, η επιβάρυνση σε βασικά αγαθά που αυτήν τη στιγμή τοποθετούνται στην κλίμακα του 13% είναι μεγάλη, ασκώντας περισσότερες πιέσεις στον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.
Η τιμή προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης (ζυμαρικά, κρέας) είναι πολύ πιθανό να πάρει την ανιούσα, καθώς οι επιχειρηματίες μπορούν εύκολα να μετακυλήσουν την επιβάρυνση από την αλλαγή του ΦΠΑ στους καταναλωτές. Το πού τελικά θα «κλειδώσει» ο ενιαίος συντελεστής (μέτρο που… αρέσει πολύ στους θεσμούς) παραμένει ερώτημα, ενώ ανάμεσα στις προτάσεις που ακούγονται είναι και ο καθορισμός μηδενικού ΦΠΑ για συγκεκριμένα βασικά είδη (γάλα, ψωμί).
Οι αλλαγές που φέρνει ο ενιαίος συντελεστής
Οι σημερινοί συντελεστές διαμορφώνονται σε 13% και 23%. Τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, ταξί, κινηματογράφοι, θέατρα επηρεάζονται από την αλλαγή στον ΦΠΑ, επιβαρύνοντας την τσέπη του καταναλωτή.
Αντίθετα, θα υπάρξουν μειώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, η τιμή των οποίων διαμορφώνεται με ΦΠΑ 23%. Αυτά είναι:
- οχήματα-μοτοσικλέτες
- ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη
- είδη ένδυσης – υπόδησης
- έπιπλα
- χαρτικά, απορρυπαντικά, σχολικά είδη
- γυμναστήρια και κομμωτήρια.
Πάντως, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, προβλέπεται η ύπαρξη εξαιρέσεων από τον ενιαίο συντελεστή συγκεκριμένων βασικών προϊόντων, όπως το γάλα, το ψωμί, τα φάρμακα και τα βιβλία, που, βάσει όλων των ενδείξεων, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στην κλίμακα του 6,5%.