Χωρίς προστασία έναντι των πλειστηριασμών παραμένουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς από τον Ιανουάριο του 2015 παύει να ισχύει το προστατευτικό καθεστώς για απαγόρευση εκποίησης πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί εξάμηνη περίοδος χάριτος στους οφειλέτες από τις τράπεζεςΟι τράπεζες έχουν διαμηνύσει ότι δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς σπιτιών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί εξάμηνη περίοδος χάριτος στους οφειλέτες.

Ταυτόχρονα, οι δανειολήπτες μπορούν να κάνουν χρήση του Νόμου Κατσέλη, μέσω του οποίου όσοι έχουν αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής μπορούν να πετύχουν σημαντικό «κούρεμα» των οφειλών τους. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι μέσω του συγκεκριμένου νόμου δίνεται η δυνατότητα να προστατευτεί η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς έναντι τραπεζών και ιδιωτών και όχι έναντι του Δημοσίου.

Κώδικας δεοντολογίας

Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015, οι τράπεζες θα αντιμετωπίζουν με συγκεκριμένες κατευθυντήριες τα «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Ειδικότερα, με τον εν λόγω κώδικα εισάγεται η έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών». Οι τράπεζες, δηλαδή, θα κατηγοριοποιούν τους οφειλέτες ανάλογα με τη συμπεριφορά τους και θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τις απαραίτητες δαπάνες διαβίωσης, ώστε μαζί με τη συνολική περιουσιακή τους κατάσταση να προτείνονται ρεαλιστικές ρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βήματα

Στον κώδικα προβλέπονται πέντε συγκεκριμένα στάδια για την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης των καθυστερήσεων:

α) Η επικοινωνία της τράπεζας με τον δανειολήπτη από την πρώτη στιγμή που παρουσιάζεται καθυστέρηση καταβολή δόσης. Αν η καθυστέρηση υπερβεί τις 30 ημέρες και επιπλέον ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί στην ειδοποίηση που έχει ήδη λάβει εντός 15 ημερών, το ίδρυμα τον ενημερώνει γραπτώς μέσα σε διάστημα 10 ημερών για τις δυνατότητες διευθέτησης του δανείου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

β) Αν ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στις προτάσεις αυτές ή η καθυστέρηση υπερβεί τις 90 ημερολογιακές μέρες (ήτοι τρεις μηνιαίες δόσεις), η τράπεζα πρέπει να στείλει εντός 10 εργάσιμων ημερών προειδοποιητική επιστολή για την προοπτική να χαρακτηριστεί ο οφειλέτης «μη συνεργάσιμος» και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η αλλαγή. Αν η καθυστέρηση ξεπερνά ήδη τις 30 ημέρες κατά τη θέση του κώδικα σε ισχύ, ο δανειολήπτης ειδοποιείται ώστε να ενταχθεί σε στάδιο διευθέτησης και να υποβάλει αναλυτική δήλωση με την οικονομική κατάστασή του. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος».

γ) Η συμπλήρωση της τυποποιημένης φόρμας οικονομικής πληροφόρησης είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση για την ένταξη στη ρύθμιση. Σε αυτήν περιλαμβάνονται προσωπικά στοιχεία οικογενειακής κατάστασης, αλλά και τα ελάχιστα στοιχεία για τις δαπάνες διαβίωσης ώστε να προκύψουν οι νέες δόσεις.

δ) Στο στάδιο της αξιολόγησης λαμβάνονται υπ’ όψιν η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, το συνολικό ύψος και η φύση των χρεών, το ιστορικό οικονομικής συμπεριφοράς, η προβλεπόμενη ικανότητα αποπληρωμής κ.ά.

ε) Η πρόταση ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης του χρέους θα πρέπει να είναι αναλυτική ως προς τις επιπτώσεις της από τις τράπεζες, ενώ δεν είναι υποχρεωτικά αποδεκτή από τον δανειολήπτη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να την απορρίψει, να αντιπροτείνει άλλη ή να υποβάλει ένσταση. Ο δανειολήπτης πρέπει να απαντήσει θετικά ή αρνητικά μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από την παρουσίαση της πρότασης. Η απόφαση επί τυχόν ενστάσεων του δανειολήπτη ορίζεται ότι θα πρέπει να εκδίδεται το αργότερο σε τρεις μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Ποδαρικό με πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014, 19:18

Πλειστηριασμοί από το… καλοκαίρι, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014, 12:20

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης