«Σαφάρι» εντοπισμού προσώπων που εργάζονται στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και έχουν ακίνητα δηλωμένα σε υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, σχεδιάζει να υλοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τις πρωτοβουλίες που εσχάτως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης για τις σχέσεις πολιτικών προσώπων με τέτοιες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόκειται να κατατεθεί νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύει σε βουλευτές, γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, υπουργούς, υφυπουργούς, δημάρχους, νομάρχες κ.λπ. να έχουν οι ίδιοι ή άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα υπεράκτιες εταιρείες.
Σύμφωνα με το πνεύμα του εν λόγω σχεδιασμού, και μετά το ζήτημα που ετέθη με την υπόθεση του τότε υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Βουλγαράκη (ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό), η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, προκειμένου επί της ουσίας να αυτοπροστατευθεί το πολιτικό σύστημα. Παρόλ’ αυτά, η ουσία του θέματος που ακούει στο όνομα Διαφθορά – Διακίνηση μαύρου χρήματος δεν εξαντλείται στη θωράκιση του πολιτικού συστήματος, αφού κρίσιμοι τομείς του Δημοσίου είναι εκείνοι που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο παρανόμως.
Στις κατά καιρούς εκθέσεις του κ. Λέανδρου Ρακιτζή, Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, όσο και σε αυτές του Συνηγόρου του Πολίτη, οι πρωταγωνιστές της Διαφθοράς στην Ελλάδα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Πολεοδομίες, την Υγεία, τις Εφορίες, τα Τελωνεία και έπεται ο πλήρης κατάλογος των άλλων υπηρεσιών και θεσμών.
Υπ’ αυτήν την έννοια, λοιπόν, επιχειρείται μία γενικότερη αποτύπωση και στη συνέχεια παρακολούθηση της «ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ» μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων. Αυτή η διασταύρωση θα εντοπίσει δημόσιους υπαλλήλους (Εφοριακούς, Τελωνειακούς, Δημοτικούς υπαλλήλους κ.λπ.) οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ακίνητα που είναι δηλωμένα σε offshore εταιρείες.
Τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών και τον ΣΔΟΕ όσο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν απόλυτη επίγνωση των ορίων αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας επιχείρησης. Παρόλ’ αυτά θεωρείται αναγκαίο να στηθεί ένας ηλεκτρονικός «Ιστός Αράχνης», προκειμένου να λειτουργήσει και αποτρεπτικά.
Πιέσεις και στην Κύπρο
Οι υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο είναι αυτές που ενδιαφέρουν κατά κύριο λόγο τους αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών. Φαίνεται πως τα περιθώρια στενεύουν και για την κυπριακή οικονομία, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για την επιβολή καθεστώτος σταδιακής εκμηδένισης του κυπριακού φορολογικού παράδεισου. Η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε διακαώς τη συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν άνομα συμφέροντα και δίκτυα και η πρόσφατη υπόθεση της ASPIS Πρόνοια έρχεται να καταδείξει του λόγου το αληθές.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας επερχόμενο νομοσχέδιο για τις υπεράκτιες εταιρείες, επιχειρεί να περιορίσει το φαινόμενο της διαφθοράς εντός της «ΕΛΙΤ» του πολιτικού συστήματος μετά και τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Βατοπεδίου, στην οποία εκτέθηκε το σύνολο της πολιτικής διαδρομής από το Μαξίμου έως το Άγιο Όρος, διαμέσου θεσμικών συμβολαιογράφων, υπουργών, διευθυντών υπουργείων, νομαρχών και τοπικών δικαστών (Κομοτηνή). Η άλλη, ωστόσο, προσπάθεια -εκείνη του εντοπισμού των «αφανών» της Δημόσιας Διοίκησης, αυτών δηλαδή που «εκτελούν συμβόλαια διαφθοράς» σε καθημερινή βάση, παρεμβαίνοντας στις σχέσεις πολίτη – κράτους- στοχεύει ακριβώς στη μεθοδική μείωση του «αυτονόητου λαδώματος» που χαρακτηρίζει το σύνολο των οικονομικών συναλλαγών (σε όλα τα επίπεδα) μεταξύ Κράτους και Πολίτη. Αυτά ως προς τους σχεδιασμούς και τις προσδοκίες. Για την υλοποίηση, προφανώς, ο πολίτης θα αναμένει υπομονετικά.