Επισπεύδονται τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για μεταβίβαση στο πλαστικό χρήμα. Τα σχέδια αυτά, τα οποία είχαν μείνει στα χαρτιά με την επιβολή των capital controls,σύμφωνα με το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα.
Από τον Αύγουστο του 2016 γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή μόνο με κάρτα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες Από τον Αύγουστο του 2016 γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή μόνο με κάρτα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στη λεγόμενη λίστα «υψηλής φοροδιαφυγής». Επίσης, όλοι οι επιχειρηματίες θα υποχρεωθούν άμεσα να αποκτήσουν μηχανήματα POS.
Μάλιστα από το οικονομικό επιτελείο διαρρέει πως έως το τέλος Ιουλίου ετοιμάζεται και ανάλογο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιεί μέσω καρτών το 10% έως 30% του εισοδήματος του, ανάλογα με το ύψος του, προκειμένου να λαμβάνει τη μείωση του φόρου που προκύπτει από το αφορολόγητο ποσό. Δηλαδή για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα απαιτείται το 10%, για εισόδημα έως 20.000 ευρώ το 15%, έως 40.000 ευρώ το 20% και για υψηλότερο το 30%.
Το σχέδιο «πλαστικό χρήμα παντού»
Το σχέδιο «πλαστικό χρήμα παντού» που θα ενεργοποιηθεί σταδιακά, καταργεί τα μετρητά στα εστιατόρια, στα μπαρ, στα κέντρα διασκέδασης, στους γιατρούς, στους δικηγόρους, στους ηλεκτρολόγους, ακόμα και στους υδραυλικούς. Όπως αναφέρθηκε και πριν σε πρώτη φάση θα ενταχθούν υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές επαγγελματικοί κλάδοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει αν θα πληρώνει με μετρητά ή με κάρτα, αλλά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με «πλαστικό» χρήμα.
Μάλιστα, θα υπάρχει υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας στον χώρο των καταστημάτων στην οποία θα αναγράφεται ότι ο πελάτης, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να πληρώσει με «πλαστικό χρήμα».
Στο νομοσχέδιο εξετάζεται επίσης να υπάρχει πρόβλεψη για παροχή επιπλέον κινήτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι από την ηλεκτρονική διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και την online διαβίβαση στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιείται αποτελεσματικότερα ο φορολογικός έλεγχος.
Επίσης τα δημόσια έσοδα αναμένεται να αυξηθούν έως και κατά 1 δισ. ευρώ μόνο από τις εισπράξεις ΦΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του τμήματος αναλύσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.
Αφορολόγητο μόνο με κάρτα
Με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις στις οποίες θα έχουν πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο.
«Ποινή» έξτρα φόρου
Στην περίπτωση που ο μισθωτός, ο συνταξιούχος ή ο αγρότης δεν έχει δαπανήσει το απαιτούμενο ποσό με κάρτα, τότε δεν θα δικαιούνται το συνολικό ποσό της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο αλλά μικρότερο ποσό.
Λίστα «καλών» επιχειρήσεων
Παράλληλα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία μιας λίστας με «καλές» επιχειρήσεις, οι οποίες θα δέχονται μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές και έχουν καταργήσει τα μετρητά.
Κίνητρα στους πολίτες
Βέβαια για πετύχει το μέτρο και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις. Για τον λόγο αυτό, θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους. Το ισχυρότερο κίνητρο θα είναι η σύνδεση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών.