Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό κρούει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «Ελληνικός τουρισμός και κλιματική αλλαγή: πολιτικές προσαρμογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης».
Η έκθεση επικεντρώνεται αφενός στην αποτύπωση των οικονομικών επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιµατικής αλλαγής στον ελληνικό τουρισµό και αφετέρου στη διατύπωση προτάσεων για µέτρα πολιτικής που θα αφορούν στον τοµέα αυτόν και θα εντάσσονται σε µια γενικότερη στρατηγική προσαρµογής της ελληνικής οικονοµίας στην κλιµατική αλλαγή.
Παράλληλα, η ΤτΕ παραθέτει έξι επιχειρησιακούς άξονες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στον τομέα του τουρισμού.
Συγκεκριμένα, προτείνεται: α) η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, β) η ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών, γ) η βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, δ) η άμβλυνση της εποχικότητας, ε) η διάχυση των ευκαιριών ανάπτυξης του τουρισμού σε όλες τις περιοχές της χώρας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές τους και στ) η ανάληψη συγκροτημένων δράσεων σε επίπεδο τουριστικού προορισμού με βάση την εμπειρία του εκάστοτε τόπου.
Ειδικότερα για τα ελληνικά νησιά, οι σημαντικότερες πολιτικές και δράσεις αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων περιοχών με αλλαγή του χωρικού σχεδιασμού και του θεσμικού πλαισίου της δόμησης.
Επίσης, απαιτούνται δράσεις για την αποτελεσματική χρήση των πόρων και την ενίσχυση της παραγωγής και χρήσης τοπικών εισροών χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που συμβάλλουν επιπλέον στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος.
Τέλος, στην έκθεση τονίζεται ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο κινήτρων και ενημέρωσης.