Σκληραίνουν τη στάση τους τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών σε μια ύστατη προσπάθεια να πιέσουν όσους οφειλέτες του Δημοσίου παραμένουν… άφαντοι από τα γκισέ των κατά τόπους ΔΟΥ, αρνούμενοι μεταξύ άλλων να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους προς τους Ασφαλιστικούς Φορείς και την Εφορία.

Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ολοένα και αυξάνεται, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στα οικονομικά κλιμάκια της κυβέρνησης εν όψει της κρίσιμης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης στο Παρίσι από την τρόικα. Πηγές του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουν «συμμαζευτεί» τα στοιχεία για τις εισπράξεις του Δημοσίου όταν θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο της ελληνικής πλευράς για βελτίωση των όρων σχετικά με τις ρυθμίσεις χρεών φυσικών και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου προς το κράτος.

Ήδη οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. ευρώ και από αυτούς σε καθεστώς ρύθμισης έχουν ενταχθεί 164.204 (περίπου 1,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ποσό από το οποίο έχουν εισπραχθεί περίπου 567 εκατ. ευρώ). Ανάλογη είναι η εικόνα και στα Ταμεία, όπου το σύνολο των οφειλών (παλιών και νέων) αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ και… βαραίνουν 211.451 ασφαλισμένους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Από αυτά, σε ρύθμιση είναι μόνο τα 587 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί έως τώρα 177 εκατ. ευρώ.

Κυνηγώντας 2.293 οφειλέτες

Με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε 2.293 οφειλέτες, οι οποίοι τέθηκαν εκτός ρυθμίσεων, ενώ αναζητούνται 78,6 εκατ. ευρώ μέσω κατασχέσεων κινητών και ακινήτων.

Απώτερος στόχος είναι η είσπραξη έως το τέλος του 2014 τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές και το 25% των νέων χρεών. Προς αυτήν την κατεύθυνση από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχουν σταλεί προσκλητήρια για ρύθμιση σε 64.267 οφειλέτες αλλά και ειδοποιητήρια σε 94.548 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν περιθώριο 20 ημερών πριν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις. Στόχος από αυτές τις ενέργειες είναι να εισπραχθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται πως στα «παλιά» χρέη ύψους 52 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο προστέθηκε άλλο ένα 1,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα χρέη που μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση ξεπερνούν πλέον τα 15 δισ. ευρώ.