Τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας εξιδείκευσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα.

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα χρηματοδοτηθεί μέσω εκτάκτου φόρου στα υπερκέρδη που θα έχουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε τρία μέτρα:

1ον Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση το είχε θεσπίσει στην διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αυτός ο φόρος θα επιβληθεί για τουλάχιστον 2 μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

2ον Επιδότηση νοικοκυριών για τον Αύγουστο του 2024. Οι ανακοινώσεις για τα ποσά θα γίνουν περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου για να δούμε πως θα κυμανθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής.

3ον Θα βάλουμε υπέρ των καταναλωτών μία πρόσθετη πρόνοια για μηχανισμό παρέμβασης για στρεβλώσεις που έρχονται και ξανάρχονται. Προφανώς με έγκριση της επιτροπής.

 

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Θεόδωρου Σκυλακάκη

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές του ρεύματος.

Στην ευρωπαϊκή αγορά από το κόστος του ρεύματος και τη ζήτηση.

Στηρίζεται στην ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά και ισχύει για όλες τις χώρες που είναι μέλη. Δεν μπορείς να έχεις μονοπώλιο.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οδηγούν σε μάκρος χρόνου σε πτώση των τιμών, αλλά αυτό αφορά τις νέες ΑΠΕ.

Ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο οι τιμές διαμορφώνονται από τις τιμές των ρύπων και τις τιμές του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά.

Επί πρόσθετα οι τιμές σε ένα σύστημα με ΑΠΕ εξαρτώνται και από τις διακυμάνσεις του καιρού. Με τον καύσωνα υπάρχει χειρότερη παραγωγικότητα και όταν υπάρχει άνυδρος χειμώνας.

Οσον αφορά τη ζήτηση οι τιμές κυμαίνονται 4.000-10.000 μεγαβάτ.

Το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι κοντά στα 4.000 μεγαβάτ, το καλοκαίρι στα 8.000-9.000 μεγαβάτ

Τρίτος παράγοντας που μας επηρεάζει είναι οι διασυνδέσεις και τι γίνεται στο εξωτερικό. Αυτό αφορά τις τιμές χονδρικής, ο καταναλωτής βλέπει τις τιμές της λιανικής.

Τι έχουμε κάνει και σχεδιάσει τον τελευταίο χρόνο για τις τιμές του ρεύματος.

Τα χρωματιστά τιμολόγια έφεραν διαφάνεια. Ξέρουν οι πολίτες ποιες είναι οι τιμές των παρόχων.

Δώσαμε στοχευμένες επιδοτήσεις και φέραμε και κοινωνικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους.

Θέσπιση τιμολογίου ΓΑΙΑ για αγρότες σε χαμηλές τιμές για μία 10ετία.

Αυτή τη στιγμή συμφέρει τους αγρότες. Τους παροτρύνω να μπουν έως τέλος Ιουλίου.

Αυστηρά μέτρα για τις ρευματοκλοπές. Στόχος είναι να μειώσουμε την τελική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Τερματίσαμε τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ.

Η πρωτοβουλία μας για τα βιομηχανικά

Πραγματοποιήσαμε δύο διαγωνισμούς για τις μπαταρίες

Η αποθήκευση είναι πολύ σημαντική γιατί μπορούμε να κόψουμε αυτές τις μεγάλες αιχμές μεταφέροντας φθηνή ενέργεια από τις ΑΠΕ το μεσημέρι.

Τον Ιανουάριο πετύχαμε μέσες τιμές στα πράσινα τιμολόγια 14 σεντς η κιλοβατώρα, στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές. Τον Ιούλιο η τιμή ανέβηκε και επιστρέψαμε κοντά σε αυτές του Ιανουαρίου.

Τι συνέβη από την 11η Ιουλίου και μετά.

Αυτό που έχει έρθει είναι ένας συνδυασμός καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα, καύσωνα μη συνηθισμένα από την Ουκρανία μέχρι όλα τα Βαλκάνια.

Αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία και μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης προς τη Δύση.

Οι διασυνδέσεις προς τη Δύση είναι πιο αδύναμες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι έχετε την Αυστρία με τιμές 100 ευρώ τη στιγμή που η Ουγγαρία έχει 800. Γιατί γεμίζουν τα καλώδια και αποσύζευξη των δύο ενεργειακών συστημάτων. Παύει να μπορεί να εισάγει φθηνή ενέργεια και οι ακριβές τιμές που δημιουργούνται στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία κατεβαίνουν προς Νότο και πιέζουν και τις δικές μας τιμές. Αυτό προβλέπεται πως θα κρατήσει ακόμα μερικές ημέρες. Δεν αναμένεται να έχουμε αυτό το φαινόμενο και τον Αύγουστο.

Ποιες είναι οι συνέπειες. Εχουμε εκτίναξη σε ημερήσιες τιμές.

Είναι σαφές ότι αυτό δεν διαμορφώνεται από εμάς.

Η ροή της ενέργειας είναι ότι εμείς κάνουμε τα βράδια εισαγωγές ενέργειας από τη Βουλγαρία τώρα είμαστε ουδέτεροι και έχουμε μεγάλες εισαγωγές από Ιταλία.

Αυτά τα ερευνά και η ΡΑΕ που παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών.

Οι δυνατότητες αντίδρασης της κυβέρνησης.

Στις 30 Ιουνίου ολοκληρώθηκε ο κανονισμός για την επιβολή πλαφόν. Η καινούρια οδηγία προβλέπει έκτακτο μηχανισμό αλλά έχει όρους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Θέλει 3 μήνες να διαρκεί η κρίση για να μπει εκτάκτως μηχανισμός. Αρα θα μπορούσαμε να τον ενεργοποιήσουμε τον Οκτώβριο!

Η κυβέρνηση όμως δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια για τις τιμές που διαμορφώνονται στα Βαλκάνια.

Το κόστος δεν έχει αυξηθεί από τον Ιούνιο, έχουμε αύξηση της ζήτησης και αδυναμία ανταπόκρισης της προσφοράς. Και τα ουρανοκατέβατα κέρδη δεν μπορούν να πλήξουν τους καταναλωτές.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος της επιδότησης αλλά αυτή θα αφορά πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Το όριο της κατανάλωσης για οικιακούς καταναλωτές θα είναι 500 κιλοβατώρες. Η επιδότηση θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, αλλά μεγαλύτερη θα είναι η στήριξη σε όσους έχουν κοινωνικά τιμολόγια.