Περισσότερα από 150 χιλιάδες δάνεια δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Πρόκειται για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για τρεις συνεχόμενους μήνες και οι τράπεζες αρχίζουν να ενεργοποιούν όσα μέτρα διαθέτουν για την είσπραξη των οφειλών. Συχνά φτάνουν σε ακρότητες. Όπως είπε στη zougla.gr η κ. Α. Παπαδάκη, η οποία κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της για 5.673 ευρώ, η τράπεζα στην οποία χρωστάει  έστειλε «μπράβους» και χτύπησαν άγρια την κόρη της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Δανειοληπτών, κ. Θάνο Θανόπουλο, κι ένας ηλικιωμένος, ο οποίος έμεινε «φυτό».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δάνεια αυτά είναι καινούργια στη λίστα των «κόκκινων», που είναι πολύ μεγαλύτερη και αφορά σε προηγούμενα διαστήματα, που οι δανειολήπτες δεν τα εξυπηρετούσαν.

Από τους αριθμούς και μόνο φαίνεται καθαρά το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία, ενώ μία προβολή των αριθμών αυτών υπό το βάρος της διεθνούς κρίσης, μόνο εφιαλτικά σενάρια μπορεί να δημιουργήσει.

Ουσιαστικά, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε μια «μαύρη τρύπα» που αγγίζει τα 8-9 δις ευρώ, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς.

Τα «κόκκινα δάνεια» είναι κατά βάση στεγαστικά και επιχειρηματικά, ενώ υπάρχει και σημαντικός αριθμός καταναλωτικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο.

Μόνο τα στεγαστικά που έπαψαν να εξυπηρετούνται σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκαν στις 50 χιλιάδες και αντιπροσωπεύουν ήδη το 5% των δανείων που έχουν δοθεί για την απόκτηση κατοικίας. Πρόκειται για μια «τρύπα» 3,5 δις ευρώ, τα οποία έρχονται τώρα να απειλήσουν το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και τη σταθερότητα της κοινωνίας.

Και τα επιχειρηματικά δάνεια όμως φαίνεται να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους.

Μάλιστα, επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας και της προσφυγής στο πτωχευτικό δίκαιο, δεν παρουσιάζουν καμία διάθεση να εξυπηρετήσουν χρέη προς τις τράπεζες. Τα δάνεια αυτά είναι ακόμη πιο επισφαλή, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν πάγια και συνεπώς οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. Είναι δάνεια που, εάν τελικά δεν εξυπηρετηθούν, θα πρέπει να διαγραφούν, αυξάνοντας τις ζημιές των τραπεζών και επιδεινώνοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Μεγάλο πρόβλημα έχει αρχίσει από το Σεπτέμβριο να καταγράφεται στις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια. Οι δανειολήπτες «ξεχνάνε» με την πρώτη δυσκολία αυτές τις «μικρές» υποχρεώσεις, πιστεύοντας κιόλας ότι δεν θα υποστούν τη βάσανο των ένδικων μέσων. Σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο, χιλιάδες κάτοχοι πιστωτικών καρτών έχουν χάσει τα σπίτια τους, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τη δόση της κάρτας τους.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση κινείται ανοδικά. Μάλιστα, ορισμένοι τραπεζίτες προβλέπουν ακόμη και το διπλασιασμό τους στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε υπολογισθεί.

Την ώρα δηλαδή που το πολιτικό σύστημα με αιχμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζει για παράταση του χρόνου δανειοδότησης, πάγωμα των πλειστηριασμών και αναχρηματοδοτήσεις δανείων, οι τράπεζες ανησυχούν για τη συμπεριφορά των πελατών τους και συνεπώς για τις άμεσες ταμειακές τους ροές.

Η αύξηση των επιτοκίων -και συνακόλουθα των δόσεων- ήδη δημιουργεί αυξημένη πίεση σε αρκετούς δανειολήπτες, που ταυτόχρονα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν και το φάσμα της ανεργίας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της υπογραμμίζει πως το αυξημένο ποσοστό καθυστερούμενων δανείων δείχνει αδυναμία της τράπεζας στα συστήματα διαχείρισης κινδύνου.

Στο τέλος Ιουνίου 2008, τα καθυστερούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 4,7% από 4,5% που ήταν στο τέλος του 2007 και αντιστοιχούν σε 10,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Το κόστος του χρήματος βάζει λουκέτο στα μαγαζιά, 12 Νοεμβρίου 2008, 10:22 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης