Εναλλακτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, έχει εξετάσει η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England).

Σε έκθεση του πιστωτικού ιδρύματος, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, ο διοικητής του, Μέρβιν Κινγκ, αναφέρει: «Η πιθανότητα ανεξέλεγκτου αποτελέσματος στην Ευρωζώνη έχει ήδη επηρεάσει τις αγορές και εξακολουθεί να πλήττει τις προοπτικές της Βρετανίας. Δεν υπάρχει λόγος να μην πιστέψουμε ότι θα επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα. Μπορεί όμως να χρειαστούν 10 ή 20 χρόνια».

Συνυπολογίζοντας τον βαθμό έκθεσης των βρετανικών τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποκαλύπτουν ότι έχουν ήδη εξετάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης. Υπογραμμίζει πως, ό,τι και να γίνει στη νομισματική ένωση, θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον και προεξοφλεί ότι «εάν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, τότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα αντιδράσει και με τρόπους πέραν της ποσοτικής χαλάρωσης».

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τη βρετανική οικονομία, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά αβέβαιες τις προοπτικές ανάπτυξης. Προσδιορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης της Αγγλίας στο 2,7% στη διετία έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,94%. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,6% την επόμενη διετία, έναντι αρχικής εκτίμησης 1,8%.