«Διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων».

Με τη φράση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε μειώσεις φόρων μεταβίβασης ακινήτων, κατά την ομιλία του απόψε από τη Θεσσαλονίκη στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας δεν προέβη σε λεπτομέρειες για το σχέδιο μείωσης του φόρου, παρόλα αυτά, όπως είπε, συνεχίζεται η μελέτη που θα οδηγήσει στα μέτρα εκείνα που θα συμβάλλουν «στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία». Απώτερος στόχος είναι να τονωθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος έχει παρουσιάσει μεγάλη κάμψη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2012, ολοκληρώθηκαν μόλις 20.000 αγοραπωλησίες έναντι 150.000 που γίνονταν τα χρόνια που ο κλάδος «ανθούσε».

Από το φόρο μεταβίβασης οικοδομών η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει για το 2013 έσοδα 155,3 εκατ. ευρώ, ενώ από το φόρο στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων αναμένονται το 2013 έσοδα 85 εκατ. ευρώ.

Ο φόρος μεταβίβασης σήμερα

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή πανευρωπαϊκά. Την ώρα που στη χώρα μας επιβάλλεται φόρος περίπου 10% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων στην Αυστρία ο συντελεστής δεν ξεπερνά το 3,5% και στην Ιρλανδία κυμαίνεται μεταξύ 1%-2%. Στη Βρετανία, για ακίνητα έως 125.000 λίρες δεν ισχύει φορολογική επιβάρυνση.

Για τα πρώτα 15.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου που αναγράφεται στα συμβόλαια (συνήθως είναι η αντικειμενική αξία) ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 7% στα εκτός σχεδίου ακίνητα (με 9% στα εντός σχεδίου ακίνητα ή εάν βρίσκεται σε περιοχή στην οποία υπάρχει παράρτημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας). Για το υπόλοιπο ποσό της αξίας του ακινήτου που αναγράφεται στα συμβόλαια, ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 9% και 11% (εντός σχεδίου).

Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 4% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 και στο 5% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Έτσι αν π.χ. κάποιος αγοράσει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ, θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης 7.300 ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις-ΔΕΘ

Την πεποίθηση ότι «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αναβαθμίσει την παρουσία της με σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά και πιθανόν μέσω της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό», εξέφρασε στο συνέδριο του Συνδέσμου ο Γιάννης Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις της Βόρειας Ελλάδας, είπε ότι ορισμένες από αυτές, όπως εκείνες της Εγνατίας Οδού, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ) και σειράς τουριστικών υποδομών, θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής.

Πρόσθεσε ότι ο δείκτης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και είναι κρίσιμη η αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων.

Υπενθύμισε ότι ο αγωγός TAP, που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, προβλέπεται να διασχίζει κατά μήκος ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας την ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο.