Την πεποίθησή του ότι, κατά τη Συνάντηση Κορυφής της 6ης Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γνωρίσει μια «στροφή» περνώντας σε μια νέα περίοδο «σταθερότητας και υποστήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης», εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί που έχει επιλεγεί ως μελλοντικός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.
Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα (με τις ευρωεκλογές) κι εάν δεν γίνει τίποτα, θα εκληφθεί ως απόρριψη».
«Εάν κατά τη διάρκεια της πενταετίας δεν υπάρξει μια αποφασιστική δράση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, θα είναι και το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος Γιούνκερ «είναι στραμμένοι προς την ίδια κατεύθυνση, ήτοι την ανάπτυξη και την απασχόληση (…), για να δοθεί ελπίδα ιδιαίτερα στη νεολαία, την ελληνική νεολαία, την ισπανική, ιταλική καθώς και γαλλική νεολαία».
Ο Π. Μοσκοβισί απέρριψε κάθε υπαινιγμό τοποθέτησής του «κάτω από την κηδεμονία» των δύο αντιπροέδρων, του Φινλανδού Jyrki Katainen και του Λετονού Valdis Dombrovskis.
«Ένας θα είναι ο επίτροπος και μία η εξουσία» απάντησε και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή είναι ένα συλλογικό όργανο, οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, ο δε ρόλος των αντιπροέδρων είναι περισσότερο συντονιστικός… η προσπάθεια είναι ιστορική… θα διαμορφώσουμε μια ομάδα δράσης».
Έως τις 4 Νοεμβρίου, οπότε θα έχει περάσει την απαραίτητη ακρόαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση του διορισμού του ως επιτρόπου, ο Μοσκοβισί διατηρεί τη βουλευτική του ιδιότητα στη Γαλλία.
Έτσι θα συμμετάσχει την ερχόμενη Τρίτη στην έκτακτη σύγκληση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κατά την οποία ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του μετά τον ανασχηματισμό και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «χωρίς δισταγμό» θα δώσει την ψήφο του στον πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι το αίσθημα «εμπιστοσύνης» είναι απαραίτητο για την έλξη των επενδύσεων στη χώρα.
Στο ερώτημα εάν η Γαλλία μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει ακόμα μια παράταση για να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2017 και όχι το 2015 που προέβλεπε, απάντησε: «Οι διαδικασίες στην Ε.Ε. θα πρέπει να ακολουθηθούν και θα είναι γύρω στις 15 Νοεμβρίου που θα ξέρουμε. Η απόφαση θα παρθεί ύστερα από έναν αντικειμενικό έλεγχο. Θα έχω να εξετάσω τη Γαλλία όπως τις άλλες χώρες».
Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι «δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί η Γαλλία» ο Μοσκοβισί συμφώνησε λέγοντας: «Η Γαλλία είναι μια σημαντική χώρα για την Ευρώπη. Η Γαλλία έχει ανάγκη την Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη τη Γαλλία (…). Η βασική μου προσπάθεια, συνεργαζόμενος χέρι με χέρι με τον Φινλανδό αντιπρόεδρο, θα είναι να υλοποιήσω και να θέσω σε εφαρμογή το πρόγραμμα επενδύσεων των 300 δις ευρώ στην Ευρώπη με στόχο την ανάπτυξη».
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη