Προσπάθειες να τεθεί όρος στη δανειακή σύμβαση «σύμφωνα με τον οποίο, σε περίπτωση που βρεθούν τα χρήματα και αποπληρωθεί το ποσό των 11,2 δισ. ευρώ να απεμπλακεί άμεσα η Κύπρος» θα καταβάλει ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρουν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Το προσχέδιο μνημονίου, που συμφωνήθηκε μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας, θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στο Δουβλίνο την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με έγκυρη πηγή θα γίνει μόνο πολιτική υιοθέτηση.
Στη συνέχεια, το μνημόνιο θα παραπεμφθεί στα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης και την κυπριακή Βουλή προς ψήφιση, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, το μνημόνιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Μάιο οπότε θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση.
Το τελικό κυπριακό μνημόνιο θέτει ως κεντρικούς στόχους:
-Επαναφορά της ευρωστίας στο τραπεζικό σύστημα και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών μέσα από την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τη βελτίωση της εποπτείας.
-Συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και διόρθωση του ελλείμματος μέσα από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών και την ενίσχυση της αποδοτικότητας των δαπανών.
-Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τη βελτίωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
– Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα συνεχιστεί σε καθημερινή βάση η παρακολούθηση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα χαλαρώσουν σταδιακά. Επίσης προβλέπεται ότι:
-Οι υπό στήριξη τράπεζες θα καταθέτουν κάθε τρίμηνο σχέδια χρηματοδότησης και ενίσχυσης κεφαλαίου (από τον Ιούνιο) με βάση την αναμενόμενη απομόχλευση.
-Θα ληφθούν μέτρα για την αύξηση των εσόδων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ, θα δημιουργηθούν αντικίνητρα για τη στρατηγική χρεοκοπία δανειζόμενων. Οι εξασφαλίσεις θα ανακτώνται εντός 1,5 έτους. Ο χρόνος αυτός αυξάνεται σε 2,5 χρόνια για τις πρώτες κατοικίες.
-Οι απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές θα γίνουν ως τα μέσα του 2014 με βάση έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα.
-Όλα τα δάνεια με καθυστέρηση 90 ημερών θα θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, από τις 30 Μαΐου και μετά. Θα διατηρούνται ιστορικά στατιστικά στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
-Θα δημιουργηθεί αρχείο κακών δανειζόμενων. -Ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ενισχυθεί η εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων. Θα απαγορεύεται η παροχή πιστώσεων σε ανεξάρτητα μέλη των ΔΣ και συνδεδεμένα με αυτά πρόσωπα. Θα απομακρύνονται από το ΔΣ εάν έχουν καθυστερημένη εξυπηρέτηση δανείων.
-Ο δανεισμός σε άλλα μέλη των ΔΣ θα επιτρέπεται εντός συγκεκριμένων ορίων.
-Θα συλλέγονται και θα εκδίδονται συνολικά στατιστικά στοιχεία για τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα.
-Θα γίνονται ετήσια στρες τεστ, ξεκινώντας από τον Ιούνιο.
-Τα συνεργατικά ιδρύματα δεν θα εποπτεύονται με γνώμονα την ανάγκη ανάπτυξής τους, και θα αντιμετωπιστούν οι ανεπάρκειες στη διαχείριση ρίσκου. Η εποπτεία, από τον Ιούλιο 2013, θα ενισχυθεί και θα μεταφερθεί από το υπουργείο Εμπορίου, στην Κεντρική Τράπεζα.
-Θα γίνονται ανεξάρτητοι εξωτερικοί έλεγχοι στα μεγάλα συνεργατικά ιδρύματα.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ/ ΚΕΡΔΟΣ