Την αισιοδοξία του για την κατάσταση και τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «προαναγγέλλει χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που είχαν επιβληθεί πριν από έναν χρόνο. Τώρα πρέπει οι τράπεζες να επιλύσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», γράφει η «Handelsblatt», επικαλούμενη τις δηλώσεις του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε θέμα πρώτης προτεραιότητας τη συρρίκνωση του όγκου των «κόκκινων δανείων», εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί αυτό δεν είναι καθόλου κακές, όπως γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα ήταν μια καλή είδηση για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Διότι ακόμη μία εστία κρίσης δίπλα στα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών θα ήταν δηλητήριο για ολόκληρο το σύστημα».

Παράλληλα, εξήρε τη σημασία των νέων διατάξεων που ψηφίστηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», υπογραμμίζοντας ότι «μετά από αυτήν τη νομοθετική αλλαγή οι τράπεζες είναι επιτέλους σε θέση να αξιοποιήσουν τα ”κόκκινα δάνεια” και να αποκομίσουν κέρδη από αυτά». Όπως διευκρίνισε ο διοικητής της ΤτΕ, «έχουμε τώρα μια δευτερογενή αγορά για προβληματικά δάνεια, οι τράπεζες μπορούν να μεταβιβάσουν τη διαχείριση αυτών των δανείων σε τρίτους ή να πουλήσουν τα δάνεια».

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εξήγγειλε τον φιλόδοξο στόχο να μειώσει τα «κόκκινα δάνεια» κατά 40% έως το τέλος του 2019, από 100 σε περίπου 60 δις ευρώ. Σε σχέση με το άλλο μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των ελληνικών τραπεζών, ο Γιάννης Στουρνάρας επεξεργάζεται από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών ένα χρονοδιάγραμμα για τη χαλάρωσή τους. Όπως δήλωσε στη «Handelsblatt», «θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους ένα κίνητρο να καταθέσουν στις τράπεζες τα χρήματα που έχουν σωρρεύσει στα σπίτια τους. Για αυτά τα ”νέα χρήματα” δεν θα υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης