Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και εγχώριοι και ξένοι επενδυτικοί οίκοι βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών για το επόμενο έτος.
Ο τραπεζικός κλάδος απέκτησε νέα κεφάλαια και νέους επενδυτές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπεσαν σε επίπεδα που μπορούν να δουν τον κλάδο ποιοτικότεροι επενδυτές ενώ οι υποσχέσεις των επιχειρηματικών πλάνων παραμένουν δέλεαρ για τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.
Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 5% το επόμενο έτος για το σύνολο του κλάδου. Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του.
Η ταχεία υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων μετασχηματίζει τους ισολογισμούς και τις λειτουργίες των τραπεζών, αφενός, ενώ αφετέρου, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά για την αποφασιστικότητά τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.
Οι καλύτερες από τις αναμενόμενες τάσεις στις οργανικές τάσεις της ποιότητας του ενεργητικού, μετριάζουν τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα NPEs που σχετίζονται με την πανδημία. Επιπλέον η αναμενόμενη αύξηση των δανείων θα είναι πολύ ισχυρότερη από το επόμενο έτος, η οποία, θα στηρίξει τις τάσεις της πρώτης γραμμής τους.
Ράλι αναμένει η Axia για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με βάση τις νέες τιμές στόχους, ενώ διατηρεί σε όλες τη σύσταση buy. Θέτει τον πήχη για τις μετοχές των τραπεζών σε πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Για την Εθνική θέτει την τιμή-στόχο τα 6,00 ευρώ, για την Alpha Bank τα 1,80 ευρώ, για την Eurobank τα 1,50 ευρώ και για την Πειραιώς τα 2,15 ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Axia επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και εκτιμά ότι θα υπάρξουν πληρωμές μερισμάτων από τρεις (Eurobank, Εθνική και Alpha Bank με βάση με βάση τη χρήση του 2022 και μετά).
Σύμφωνα με την Axia η ανάπτυξη του δανεισμού για το σύνολο του κλάδου αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν που εκτιμάται σήμερα, χάρη, μεταξύ άλλων, στην υψηλή ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ αλλά και της πιθανής επιστροφής των θεραπευμένων δανείων από τους servicers προς τις τράπεζες.
Όπως σημειώνει η Axia, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, η Ελλάδα πρόκειται να επωφεληθεί από έτη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και συνεπώς η αγορά αναμένει αύξηση δανεισμού 6-7 δισ. ευρώ ετησίως (περίπου 5%). Ωστόσο, όπως τονίζει η Axia, με βάση τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και τις εκτιμήσεις της αγοράς, αναμένεται επέκταση δανεισμού 20 δισ. ευρώ για το 2022-2024.
Μεγάλα περιθώρια ανόδου στις τράπεζες βλέπει η Eurobank Equities τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση 25% σε σχέση με τους ομολόγους της περιφέρειας της ΕΕ. Η χρηματιστηριακή θέτει στόχους για την Αlpha Bank στα 1,37 ευρώ, για την Εθνική 3,48 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,84 ευρώ.
Οι αναλυτές της Eurobank Equities τονίζουν ότι οι τράπεζες θα κατορθώσουν, επίσης, να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τη μείωση του ποσοστού των NPEs και να έρθουν πιο κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με το πιο σημαντικό «κύμα εκκαθάρισης» να καταγράφεται στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Δραστική αλλαγή προς το καλύτερο διαπιστώνει ο αμερικανικός οίκος Bank Of America στις προοπτικές των εγχώριων τραπεζών. Όπως εξηγεί, προτείνει τράπεζες με βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και ικανοποιητικά κεφάλαια και αναμένει ότι οι δείκτες αποδοτικότητας (ROaE) των ελληνικών τραπεζών θα διευρυνθούν το 2022 χάρη στην ομαλοποίηση των πιστώσεων και των ζημιών μετά το πρόγραμμα μείωσης του κινδύνου και την αναμόρφωση της αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων.
Η BofA επίσης προτιμά τράπεζες όπου η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού συνδυάζεται με ικανοποιητική καθαρή θέση, καθώς υπάρχει μικρότερος κίνδυνος μελλοντικών ταμειακών απαιτήσεων και ταχύτερη πορεία προς πιθανά μερίσματα.
Για την Alpha Βank δίνει τιμή-στόχο τα 1,45 ευρώ, για την Εθνική τα 3,30 ευρώ, για την Eurobank τα 1,15 ευρώ και για την Πειραιώς τα 1,40 ευρώ.
Περαιτέρω σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των τραπεζών της περιοχής της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής βλέπει η JP Morgan το 2022, και ειδικά στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, παρουσιάζουν το πιο εντυπωσιακό story αύξησης του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.
Επίσης τηρεί overweight θέσεις στο ελληνικό τραπεζικό κλάδο και για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο το 1,56 ευρώ, για την Eurobank το 1,3 ευρώ, για την Εθνική δίνει τα 4 ευρώ και για την Πειραιώς τηρεί ουδέτερη στάση με τιμή στόχο τα 2 ευρώ.
Η HSBC αναμένει ότι τα βασικά λειτουργικά κέρδη θα φτάσουν το 28% μεταξύ του 2020 και του 2024.
Οι προβλέψεις για υψηλότερη κερδοφορία και κεφάλαια, λόγω ενεργειών ενίσχυσης κεφαλαίου και της καλύτερης τιμολόγησης NPE, οδηγούν σε υψηλότερες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν, αυξάνει επίσης την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 1,95 ευρώ από 1,64 πριν, ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 1,30 ευρώ από 1 ευρώ πριν καθώς και για την Εθνική στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ πριν.
Η Wood εστιάζει πλέον στην αύξηση των δανείων, τα περιθώρια, τις προμήθειες και τις προβλέψεις, δηλαδή τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την ικανότητα κερδοφορίας των «καθαρών» πλέον ελληνικών τραπεζών.
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει η Wood, παραμένουν ελκυστικές, με τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται με τον δείκτη P/E να κινείται στο 6 το 2022 και στο 5 το 2023. Ο οίκος επαναλαμβάνει έτσι την bullish άποψή τους για τις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών και βλέπει περιθώρια ανόδου της τάξης του 50%.
Δίνει σύσταση buy και για τις τέσσερις πλέον συστημικές τράπεζες. Σε ότι αφορά τις τιμές-στόχου, αναβαθμίζει στο 1,30 ευρώ από 1,10 ευρώ πριν την τιμή-στόχος για την Eurobank, στα 4,10 ευρώ από 3,50 ευρώ πριν την τιμή-στόχο για την Εθνική στο 1,70 ευρώ από 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, ενώ για την Πειραιώς τοποθετεί πλέον την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν.