Με καταιγιστική πτώση, που συνεχίζεται στο φόντο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, ανοίγουν την εβδομάδα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, παρά τις κινήσεις και δράσεις που έχουν αναλάβει οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς, με επικεφαλής την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve, για την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την οικονομική επιβράδυνση.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει πτώση 2.250 μονάδων ή 9,71%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 341,84 ή 12,74%  και τον τεχνολογικό Nasdaq να «χάνει» 904,81 ή 11,49%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι οι κινήσεις της Fed και των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών λειτουργούν υποβοηθητικά προς τις αγορές, πολλοί επενδυτές επιθυμούν να έχουν εικόνα της κατάστασης που θα διαμορφωθεί όταν τα κρούσματα κορωνοϊού θα φτάσουν στο ζενίθ τους και θα αρχίσουν να υποχωρούν, πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν ξανά σε κινήσεις αγοράς μετοχών.

Όπως σημειώνει ο Peter Boockvar, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων στην Bleakley Advisory Group, «η Fed έβγαλε το “μπαζούκα” της και μακάρι αυτό να δουλέψει, γιατί δεν ξέρω τι όπλα τούς έχουν απομείνει – και η αλήθεια είναι ότι όσα λεφτά και να πέσουν από τον ουρανό δεν θεραπεύουν τον ιό».

Η Fed περιόρισε τα επιτόκιά της ουσιαστικά στο 0% (εύρος 0% – 0,25%), στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, ενώ έθεσε σε κίνηση ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισ. δολ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής» για τις ανακοινώσεις της Fed, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι των αγορών θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τον κορωνοϊό μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν βοηθούν στη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ έφτασαν τα 3.774 και οι θάνατοι τους 69, σύμφωνα με το Johns Hopkins University.

Το αμερικανικό κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων καλεί σε ματαίωση κάθε συνάθροισης άνω των 50 ανθρώπων.

Με την έναρξη των συναλλαγών, η μετοχή της Apple βυθιζόταν κατά 12%, πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης του S&P 500. Ισχυρό πλήγμα δέχονταν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, με εκείνες των Delta και United να χάνουν άνω του15%, ενώ εκείνη της American υποχωρούσε κατά 20% στις συναλλαγές λίγι πριν την έναρξη των συναλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλη πίεση δέχονται και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με εκείνες των Bank of America και JPMorgan Chase να υποχωρούν 17.6% και 18,3%, αντίστοιχα. Η Morgan Stanley σημειώνει πτώση 17,1%, ενώ η Citigroup “χάνει” 20,7%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης