Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνοντας το πτωτικό τους σερί στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί για την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 υποχώρησε 0,5% στις 367,71 μονάδες, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες άνω του 5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,8% κλείνοντας στις 11.567,96 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 5.234,65 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,7% στις 7.171,69 μονάδες, καταγράφοντας την έκτη διαδοχική αρνητική συνεδρίαση.  

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,9%.  

Η νευρικότητα έκανε και σήμερα αισθητή την παρουσία της στην αγορά μετά την απόφαση της Κίνας τη Δευτέρα να αφήσει το νόμισμα της να κατρακυλήσει κάτω από τα 7 γουάν ανά δολάριο – σε χαμηλό 11 ετών – σε μια κίνηση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε η έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον η οποία κατηγόρησε επισήμως το Πεκίνο για χειραγώγηση νομίσματος, για πρώτη φορά από το 1994.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας υιοθέτησε πάντως σήμερα μέτρα σταθεροποίησης του γουάν έναντι του δολαρίου, ορίζοντας κεντρική ισοτιμία αναφοράς μεταξύ των δύο νομισμάτων, νωρίς το πρωί της Τρίτης, στα 6,9683 γουάν ανά δολ.

Η Κίνα έχει επίσης αναστείλει την μαζική αγορά αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, η οποία είχε συμφωνηθεί σε προγενέστερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγορές παγκοσμίως εισήλθαν σε κύκλο ελεύθερης πτώσης από το βράδυ της Πέμπτης, οπότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε απροσδόκητα την επιβολή δασμών ύψους 10% σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων (σε ετήσια βάση), που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοινώθηκα σήμερα για τη βιομηχανική δραστηριότητα στη Γερμανία έφεραν μια κάποια ανακούφιση. Οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν αύξηση 2,5% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου, αν και σε ετήσια βάση σημείωσαν πτώση 3,6%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης