Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν στα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 1,82%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,52% και ο δείκτης του Λονδίνου επίσης καταγράφει πτώση κατά 2,10%.
Στον ευρωπαϊκό νότο, ο δείκτης της Ισπανίας κινείται πτωτικά κατά 1,64% και ο δείκτης του Μιλάνου επίσης υποχωρεί κατά 1,33%.
Ο Euro Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1,23%.
Όλοι οι κλάδοι βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές τόσο των τραπεζών όσο και του ταξιδιού να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες και να καταγράφουν πτώση άνω του 2%.
Στο επίκεντρο των επενδυτών, εκτός από τις εξελίξεις από το μέτωπο του κορωνοϊού, τίθεται και το ζήτημα με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Συγκεκριμένα αστρονομικά ποσά βρόμικου χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες. Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αρνητικές τάσεις καταγράφηκαν και νωρίτερα στην Ασία. Επίσης οι μετοχές των Standard Chartered και HSBC έφτασαν να υποχωρούν κατά 2,69% και 2,91% αντίστοιχα. Προηγουμένως, η μετοχή της HSBC έφτασε σε χαμηλό 25ετίας, σύμφωνα με την FactSet.
Οι πτώσεις των μετοχών έλαβαν χώρα, καθώς, όπως γράφει το Reuters, οι δύο τράπεζες, μεταξύ άλλων, φέρεται να έχουν μεταφέρει ύποπτα κεφάλαια για μια περίοδο σχεδόν δύο δεκαετιών. Τα δημοσιεύματα επικαλούνται εμπιστευτικά έγγραφα που υποβλήθηκαν από τράπεζες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Στο μέτωπο του κορωνοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο κορωνοϊός δεν έχει «φύγει» και πως συνεχίζει να σκοτώνει σχεδόν 50.000 ανθρώπους την εβδομάδα.