Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε ούτε στιγμή να αντιδράσει αποφασιστικά, καθώς οι τράπεζες παραμένουν η Αχίλλειος πτέρνα της Αγοράς από το 2010.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 617,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 609,17 μονάδων (-1,26%) και 620,25 μον. (+0,53%).
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,55%, στις 1.651,64 μονάδες, ενώ στο +1,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.010,85 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,13% στις 382,76 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 2,88%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,01%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 15,41%.

Σήμερα το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης S&P θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση για τη χώρα.
Αν και δεν αναμένεται κάποια αλλαγή, η προσοχή θα δοθεί στον τόνο που θα επιλέξει ο οίκος για τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς και στις ενδεχόμενες συστάσεις του αναφορικά με τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου έχει συρρικνωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ και το μετοχολόγιο όλων των τραπεζών έχει μόνο χαμένους επενδυτές ενώ τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του δείκτη παραπέμπουν σε επίπεδα διαπραγμάτευσης 420 μονάδων Γενικού Δείκτη.

Από τις πρώτες συνεδριάσεις του το 2019 έδειξε ότι θα έχει ομοιότητες με την περυσινή χρονιά καθώς η εικόνα των αποδόσεων παραμένει διττή: Οι τραπεζικές μετοχές τρέχουν με απώλειες από 8% έως 17%, δοκιμάζοντας συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά ενώ το υπόλοιπο δεικτοβαρές ταμπλό εμφανίζει μια συμπαθητικά θετική εικόνα που κορυφώνεται στο +12% του ΟΤΕ.

Το τοπίο δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε την προσεχή εβδομάδα καθώς η ροή νέων παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και πάντως όχι ισχυρά υποστηρικτική για κάποια κίνηση διαρκείας, ωστόσο η ένταση των πιέσεων ενδεχομένως να μετριαστεί λόγω της υποτιμητικής υπερβολής που εμφανίζει για μια ακόμη φορά ο κλάδος.
Η φημολογούμενη αναχρηματοδότηση της έκδοσης της ελληνικής πενταετίας που αναμένεται προς τις αρχές Φεβρουαρίου δεν βοήθησε όλες τις σειρές ομολόγων παρά μόνο τη συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, στερώντας έτσι μια καλή δικαιολογία ανάκαμψης για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε από εκεί που ξεκίνησε τη χρονιά. Συμπληρώνοντας ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων ο Δείκτης δείχνει απροθυμία να σπάσει την τετράμηνη συσσώρευση τιμών καθώς οι δυνάμεις των αγοραστών εξαντλούνται πολύ γρήγορα.

Πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν η Alpha Bank, η οποία αν και άρχισε τη συνεδρίαση φτάνοντας μέχρι το +4,6%, στα μέσα της ημέρας υποχωρούσε έως και 3%, για να κλείσει τελικά στο +4,40%.

Κέρδη 3,05% σημείωσε και η Τέρνα Ενεργειακή, με την Jumbo να ακολουθεί με +2,47% και τις ΟΠΑΠ και Coca Cola με +1,95% και +1,30% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τιτάν και Σαράντης.

Στον αντίποδα, ο Φουρλής και η Βιοχαλκο έκλεισαν με απώλειες 4,75% και 4,23% αντίστοιχα, ενώ η Πειραιώς ολοκλήρωσε στο -3,53%.

Απώλειες 2,63% για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Eurobank και Ελλάκτωρ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Εθνική, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Grivalia, Motor Oil και Aegean, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης