Στριμωγμένο μεταξύ της κρίσης ανάμεσα σε Ιταλία και Βρυξέλλες αλλά και της ανόδου του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, καθώς και μετά την απόφαση της Κίνας να μειώσει τη ρευστότητα των τραπεζών της, το Ελληνικό Χρηματιστήριο άνοιξε τη Δευτέρα με νέο κύμα sell off όλων των τραπεζικών κυρίως μετοχών, οι οποίες σφυροκοπούνται ανελέητα.
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,75% στις 640,87 μονάδες
Στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων με πτωτική τάση. Την ίδια ώρα, αρνητικό πρόσημο έδειχναν οι Γενικοί Δείκτες του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και βεβαίως του Μιλάνου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,75% στις 640,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,59 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,2 εκατ. τεμάχια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πτώση 1,81% παρουσιάζει και ο FTSE 25, στις 1.699,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,81%, στις 512,62 μονάδες.

Δίχως τέλος φαίνεται ότι είναι το σφυροκόπημα των τραπεζικών -κι όχι μόνο- μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινδυνεύει να χάσει και το «εμβληματικό» επίπεδο των 650 μονάδων, το οποίο είχε να δοκιμάσει περισσότερους από 19 μήνες, ενώ σε χαμηλά σχεδόν 30 μηνών βρίσκεται πλέον ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος πλησιάζει επικίνδυνα το όριο των 500 μονάδων.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,55%, για πρώτη φορά από το 2014, ενώ οι μετοχές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους
Πάντως, η Eurobyte θεωρεί ότι υπάρχει ελπίδα οι πτωτικές πιέσεις να λήξουν στο επίπεδο των 645-649 μονάδων, αλλά εννοείται ότι ενδεχόμενη απώλεια του επιπέδου θα οδηγήσει την αγορά απευθείας κοντά στις 600 μονάδες.

Στον FTSE 25 σημαντικότατο επίπεδο είναι αυτό των 1.697-1.700 μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια, αναμένεται με πιθανότητα 50% να λήξει το διορθωτικό στη ζώνη των 645-650 μονάδων, με ακραίο φίλτρο τις 643 και να δοθεί μία καλή αντίδραση. Σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ το άλλο 50% και διασπαστεί η ζώνη καθοδικά, τότε είναι πολύ πιθανή η απευθείας κίνηση προς τη ζώνη των 600 μονάδων ή ακόμα και παρακάτω.

Την ίδια ώρα, οι επιρροές του αρνητικού κλίματος των ευρωπαϊκών αγορών δεν είναι λίγες, με την κυβέρνηση της Ιταλίας να βρίσκεται πλέον σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας στα ύψη.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύθηκε στα επίπεδα του 3,6%, για πρώτη φορά από το 2014, ενώ στο 4,61% βρίσκεται και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Όπως αναφέρει στο ημερήσιο σχόλιό της η Beta Securities, η μεταβλητότητα θα παραμείνει, ενώ η επιδείνωση της αγοράς ομολόγων αυξάνει τη διάθεση αποφυγής ανάληψης ρίσκου.

Μάλιστα, το κλίμα επιβαρύνεται από τις ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με την αγορά να αναμένει περισσότερη ορατότητα σχετικά με τις κυβερνητικές διεργασίες προκειμένου οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μερικά από τα επισφαλή δάνειά τους σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs).

Το παραπάνω φαίνεται να μην έχει τύχει καλής αντιμετώπισης από την αγορά, με την Πειραιώς να πιέζεται σημειώνοντας απώλειες 10,22%, την Eurobank να είναι στο -5,96%, την Εθνική στο -4,64%, την Alpha Bank στο -3,99% και τη Βιοχάλκο στο -3,76%. Άνω του 2% είναι η πτώση σε Motor Oil, ΔΕΗ, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια.

Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Τιτάν, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΕΕ και Aegean. Χωρίς μεταβολή η Λάμδα, ενώ ο Σαράντης χάνει 1,11%.

Αυξάνεται αλματωδώς το κόστος δανεισμού της Ιταλίας

Μεγάλες πιέσεις δέχονται τα ομόλογα της Ιταλίας και οι μετοχές στο Μιλάνο, στο πρώτο άνοιγμα των αγορών μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκλίνει από τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,55% για πρώτη φορά από το 2014, ενώ οι μετοχές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Τα ιταλικά ομόλογα υφίστανται πιέσεις από τις 27 Σεπτεμβρίου και έπειτα, ημερομηνία κατά την οποία ανακοινώθηκε το ύψος του ελλείμματος που προβλέπεται στον ιταλικό προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επανεξετάσει τον προϋπολογισμό στις 15 Οκτωβρίου.

«Οι Ιταλοί εξακολουθούν να βάζουν σε δοκιμασία την αποφασιστικότητα της Ε.Ε.» δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής στην Danske Bank A/S, σημειώνοντας ότι «εάν καμία από τις δύο πλευρές, είτε η Ε.Ε. είτε η Ιταλία, δεν κάνει πίσω, τα ομόλογα θα συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν».

Εξέφρασε, πάντως, την αισιοδοξία ότι «θα βρεθεί ένας συμβιβασμός, ακόμα κι αν αυτό φαίνεται δύσκολο προς το παρόν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης