Οι μετοχές πωλούνται παντού ανά τον πλανήτη και σε ορισμένες περιπτώσεις όσο-όσο, ενώ οι παγκόσμιες αγορές προεξοφλούν όλο και πιο σκοτεινά σενάρια. Το γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας οξύνεται από τη σοβαρότατη αναταραχή και απορρύθμιση στις αγορές ενέργειας, μετάλλων και εμπορευμάτων. Οι επενδυτές ψάχνουν εδώ και δύο μήνες -χωρίς όμως να μπορούν να εντοπίσουν- «φως στο τούνελ» στο οποίο να στηρίξουν βραχυπρόθεσμα κάποιο θετικό σενάριο.

Η πίεση στις Διεθνείς Αγορές οδήγησε το ΧΑ κάτω και από τις 850 μονάδες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο χάθηκαν και οι 850 μονάδες, υπό το βάρος της πίεσης των πωλητών, ειδικά στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 846,46 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,88%, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει τα 103 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο βαρίδι στην αγορά σήμερα ήταν ο τραπεζικός κλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι τίτλοι όπως, Λάμδα, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Titan, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Βιοχάλκο, Aegean και ΔΕΗ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, με απώλειες από 2% έως 5%, ενώ αρνητικά έκλεισαν οι Quest, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Jumbo κέρδισε 0,56% και η Coca Cola σημείωσε άνοδο 4,87%.

Άλμα τιμών για το φυσικό αέριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν ράλι την Πέμπτη, καθώς καταγράφονται διαταραχές στις βασικές διαδρομές μεταφοράς.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενισχύεται κατά 17,38%, στα 110,08 ευρώ η μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο σημειώνει άλμα 18%. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια ενισχύθηκε επίσης, με το συμβόλαιο του επόμενου μήνα να αυξάνεται έως και 9,4%.

Ο κίνδυνος διαταραχών έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία φαινόταν να βρίσκεται μια λύση για το κύριο πρόβλημα που επικρατούσε εδώ και εβδομάδες, την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Οι εταιρείες ήταν όλο και πιο σίγουρες ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικές προμήθειες χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Απωλειών… συνέχεια στη Wall Street

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη πτωτικά, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν νέες απώλειες, και το sell off να έχει οδηγήσει τον γενικό S&P 500 στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από έναν χρόνο, ανοίγοντας το φάσμα μιας επερχόμενης bear market, κυρίως υπό το βάρος του εντεινόμενου κύματος πληθωρισμού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 280,12 μονάδες ή 0,88%, με τον ευρύτερο S&P 500 να «χάνει» 42,51 ή 1,08%, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Μάρτιο του 2021, ενώ o τεχνολογικός Nasdaq υφίσταται απώλειες 141,08 μονάδων ή 1,39%, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης των πωλητών, οι οποίοι ξεφορτώνονται γενικώς επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 11 κινούνται με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Home Depot, Walmart και Amgen, ενώ των απωλειών εκείνες των Walt Disney, Boeing, Apple.

Ασταμάτητο το δολάριο

Σε νέο υψηλό 20 ετών σκαρφάλωσε την Πέμπτη το δολάριο, καθώς οι κάθε είδους ανησυχίες στρέφουν τους επενδυτές στο αμερικανικό νόμισμα, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.

Το ευρώ παραμένει υπό πίεση και χάνει 0,7%, στο 1,0433 έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, η βρετανική στερλίνα υποχωρεί 0,6%.

Το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 1% έναντι του κινεζικού γουάν, στο 6,795. Το γεν, τέλος, αν και ενισχύεται 1% έναντι του δολαρίου, δεν είναι μακριά από το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2002.

Τέλος, το Bitcoin βυθίστηκε κάτω από τα 27.000 δολάρια την Πέμπτη τα ξημερώματα, με φόντο την κατάρρευση του αμφιλεγόμενου stablecoin TerraUSD.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης