Τα διεθνή funds τοποθέτησαν το επίπεδο ρεκόρ των 33,2 δισ. δολαρίων στις μετοχές την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, ωστόσο όπως προειδοποιούν, μία ισχυρή διόρθωση στις αγορές οι οποίες κινούνται σε εντυπωσιακά πλέον υψηλά επίπεδα, είναι πλέον “πολύ πιθανή”.

Το νέο αυτό κύμα εισροών περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις-ρεκόρ ύψους 2,1 δισ. δολαρίων σε μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη εβδομάδα εισροών στην ιστορία για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών ύψους 8,1 δισ. δολαρίων, 7 δισ. δολάρια στις αγορές των ΗΠΑ καθώς και 4,6 δισ. δολάρια και 3,4 δισ. δολάρια αντίστοιχα σε ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 21 δισ. δολ. από αυτά τα χρήματα στράφηκαν στα ETFs, ενώ το boom αυτό των επενδυτικών ροών έστειλε την αξία των assets του μεγαλύτερου παγκόσμιου ETF – του STDR S&P 500 ETF της State Street – στο ίδιο επίπεδο με το ετήσιο ΑΕΠ της Δανίας στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, το 98% των παγκόσμιων αγορών μετοχών διαπραγματεύονται σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους 50 και 200 ​​ημερών, με τον ρυθμό της ανόδου να δείχνει ότι μια διόρθωση είναι πλέον όλο και πιο πιθανή.

Ο δείκτης “Bull & Bear” της BofA, o οποίος “μετρά” το επενδυτικό κλίμα, δίνει πλέον προειδοποιητικά σήματα “υπερθέρμανσης” στο επίπεδο του 7,9, ελάχιστα κάτω από το επίπεδο 8 που η BofA δίνει σύσταση “sell” για τις μετοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίπεδα αυτά του δείκτη είναι τα υψηλότερα από τον Μάρτιο του 2013. Έδωσε 11 σημάδια πώλησης από το 2002 με 100% ποσοστό επιτυχίας, τονίζει η BofA. Οι μέσες πτώσεις από την κορυφή στο ναδίρ των μετοχών τους επόμενους 3 μήνες μετά από το σήμα, αγγίζουν το 12%, όπως σημειώνει.

«Οι περαιτέρω εισροές σε ομόλογα υψηλής απόδοσης και σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών καθώς και σε μετοχές θα παγιώσουν το σήμα sell. Μία διόρθωση στον S&P 500 στις 2686 μονάδες το Φεβρουάριο / Μάρτιο είναι τώρα πολύ πιθανή (από τις 2839 σήμερα)», υπογραμμίζει η BofA.

Η αμερικάνικη τράπεζα προειδοποιεί επίσης ότι η αναστροφή της πρόσφατης αδυναμίας του δολαρίου θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια απότομη διόρθωση. Ο νομισματικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπης αποτέλεσε το έναυσμα για το κραχ της χρηματιστηριακής αγοράς το 1987, τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης