Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν αύριο και μεθαύριο (6 και 7 Ιουνίου) οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση της λειτουργίας της Ε.Ε., η οποία μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελούν τους δύο εποπτικούς φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στην προκήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης, την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κοινοποιεί στο γραφείο του Υπ. Οικονομικών, οι εργαζόμενοι της Ε.Κ. εγκαλούν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Παρά το γεγονός της αλματώδους αύξησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο των απαιτήσεων τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής νομοθεσίας, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη αποχώρηση του προσωπικού της, που οφείλεται στην συνολική υποβάθμισή της, ο Υπουργός Οικονομικών αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εντέλει αποτελούν προβλήματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της επιδιωκόμενης ανάπτυξης.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων αγωνίζεται επί μακρόν, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της προάσπισης του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έναντι της δυσμενούς μεταβολής των εργασιακών του όρων. Οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζουν να επιδεικνύουν το ίδιο υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις του ρόλου τους και να στηρίξουν το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τόσο εγχώρια, όσο και διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό, οι ως τώρα επιτυχημένες κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων οδήγησαν στην κατάθεση από τη Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχεδίου νόμου που εκπονήθηκε από κοινού και στοχεύει στη θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών φαίνεται να αδιαφορεί αφού δεν έχει καν προχωρήσει σε πρώτη επεξεργασία του σχεδίου που του έχει κατατεθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη.
Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με βάση την κείμενη νομοθεσία, συστάθηκε ως ανεξάρτητο ειδικό εποπτικό όργανο της δημόσιας διοίκησης με οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία καθώς και διοικητική αυτοτέλεια, ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της εμπιστοσύνης των αγορών, της διαφάνειας της χρηματιστηριακής αγοράς, της οικονομικής σταθερότητας, της προστασίας των επενδυτών και της μείωσης του οικονομικού εγκλήματος.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελούν τους δύο εποπτικούς φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η μόνη που έχει υποστεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των μνημονιακών ρυθμίσεων, μέτρα που έχουν οδηγήσει σε σοβαρότατη υποβάθμισή της, υπονομεύοντας την προαπαιτούμενη οικονομική και λειτουργική της ανεξαρτησία, καθώς και τη διοικητική της αυτοτέλεια. Με τις ρυθμίσεις αυτές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αποκτήσει πλέον μια αρνητική ιδιαιτερότητα, δηλαδή, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, να υπόκειται στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δημόσιο Τομέα και η εξαίρεσή της έχει αναγνωριστεί μόνο αναφορικά με το σύστημα κινητικότητας των στελεχών.
Πηγή: Capital