Το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης και η πρόβλεψη των αγορών για αλλαγή κυβέρνησης στις 7 Ιουλίου οδηγούν σε πραγματικό «ράλι» την αγορά των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολογιακών τίτλων, των οποίων οι αποδόσεις μειώνονται σήμερα ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό.
Σημειώνεται πως η συνεχιζόμενη πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να «χτυπά» κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα όλο και νέα ιστορικά χαμηλά, βρίσκεται ξεκάθαρα στο επίκεντρο των διεθνών funds.
Στις 13.00 το μεσημέρι της Τρίτης η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,15%, με πτώση της τάξεως του 7,58%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων άγγιξε τις 251 μονάδες βάσης. Νωρίτερα, η απόδοση διαμορφωνόταν στο 2,11%, δηλαδή σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Σε ό,τι αφορά στο 5ετές ομόλογο, η απόδοση φθάνει το 1,19% καταγράφοντας πτώση 8,58%. Νωρίτερα διαμορφωνόταν στο 1,17% με πτώση 10,2% και επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σημειώνεται πως το 10ετές ελληνικό ομόλογο είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.
Η αντίδραση των αγορών
Θετική εξέλιξη για την αγορά χαρακτήριζε τις εκλογές η HSBC, υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ θεωρείται από τις αγορές ως περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις και πως η προκήρυξη προώρων εκλογών συνεπάγεται μικρότερη προεκλογική περίοδο, όπερ σημαίνει ότι περιορίζεται η αβεβαιότητα και το περιθώριο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Επίσης, οι επενδυτές προβλέπουν μεγάλη πιθανότητα αυτοδυναμίας, ενισχύοντας έτσι την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Η Goldman Sachs είχε επισημάνει πως μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες θα στηρίξουν περαιτέρω την ανάπτυξη της οικονομίας.
Όπως σημείωσε ο Peter Chatwell, επικεφαλής αναλυτής της Mizuho, η διάθεση για ρίσκο διεθνώς και η πολύ ισχυρή πορεία των αγορών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης σημαίνει πως όλο και περισσότεροι επενδυτές αναλαμβάνουν πιστωτικό ρίσκο, και αυτό ξεκάθαρα συνεπάγεται άνοδο στη ζήτηση των ιταλικών και ελληνικών κρατικών τίτλων.