Με πτώση έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ολοκληρώνοντας μια ακόμη εβδομάδα αυξημένης μεταβλητότητας, εν μέσω της επιδεινούμενης κρίσης που προκαλεί η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊου, όπως κατέδειξαν και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη.

Στο μέτωπο της πανδημίας, τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υπεβεί πλέον το 1 εκατ., ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 55.000. Στις ΗΠΑ καταγράφεται εκτόξευση των κρουσμάτων και των θανάτων, με τη Νέα Υόρκη να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Johns Hopkins University σχεδόν 1.200 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα στις ΗΠΑ, στον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Στην Ευρώπη, Ιταλία και Ισπανία παραμένουν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη με πάνω από 115.000 και 117.000 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία έχει πλέον πάνω από 87.000 κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, με χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν “κατεβάσει ρολά”, και εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατάσταση που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, η οποία βιώνει πρωτοφανή κατάρρευση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η έρευνα της Markit έδειξε ότι ο ο σύνθετος δείκτης PMI για την οικονομική παραγωγή στην Ευρωζώνη γνώρισε τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών, ο δείκτης που καλύπτει υπηρεσίες και μεταποίηση κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό του 29,7 από 51,6 το Φεβρουάριο, χάνοντας και την αρχική εκτίμηση που ήταν στο 31,4.

«Με διαφορετικές χώρες να ενισχύουν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν προκαλεί έκπληξη που ο τελικός δείκτης PMI για τον Μάρτιο δείχνει ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε σύγκριση με την προηγούμενη βουτιά-ρεκόρ που είχε καταγραφεί στα προκαταρκτικά στοιχεία», αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώνεται ήδη με ετησιοποιημένο ρυθμό που προσεγγίζει το 10%, με τα χειρότερα αναπόφευκτα να έρχονται στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Εν μέσω αυτού του δυσοίωνου κλίματος, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση σχεδόν 1% στις 309,06 μονάδες, με τον τομέα του πετρελαίου και αερίου να ηγείται των απωλειών στους επιμέρους κλάδους, με “βουτιά” 4,6% και μόνο των κλάδων του τομέα υγείας να κινείται αντίθετα στο ρεύμα, γράφοντας κέρδη 0,8%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,47% και έκλεισε στις 9.525,77 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε “βουτιά” 1,57% και τερμάτισε στις 4.154,58 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,18% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 5.415,50 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρειας, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε με “βουτιά” 2,67%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε αντίθετα στο γενικό κλίμα και σημείωσε οριακά κέρδη 0,11%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης