Με μεικτά πρόσημα κινούνται, μετά τη χθεσινή βουτιά, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, αντλώντας ώθηση από τη σχετική σταθεροποίηση των αποδόσεων των ομολόγων, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη και σήμερα την προσοχή τους στη δεύτερη ημέρα κατάθεσης του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στο Κογκρέσο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, καθώς τα σημάδια έξαρσης των κρουσμάτων στην Ευρώπη οδηγούν σε νέα lockdowns.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίσει 212,74 μονάδες ή 0,66% και κινείται στις 32.635,89 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,33% στις 3.924,18 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,29% στις 13.188,85 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, την επενδυτική ψυχολογία τροφοδοτεί σήμερα η προσδοκία για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη καθώς σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο του εμβολιασμού, καθώς και η σχετική σταθεροποίηση των αποδόσεων των ομολόγων στο επίπεδο του 1,64%, μακριά από το υψηλό 14 μηνών του 1,75% που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, πλήττοντας ιδιαίτερα τους τεχνολογικούς τίτλους.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν σήμερα περαιτέρω ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας, καθώς καταθέτουν για δεύτερη ημέρα στην Επιτροπή Οικονομικών του Κογκρέσου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, και η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.

Εχθές, ο Πάουελ καθησύχασε σε έναν βαθμό τους φόβους για την αύξηση του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι η άνοδός του “δεν θα είναι ούτε ιδιαίτερα μεγάλη ούτε επίμονη” και επανέλαβε την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις υπό έλεγχο.

Εξέλιξη που οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά, καθώς τα σημάδια ενίσχυσης του πληθωρισμού έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα ίσως προχωρήσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο σε αύξηση των επιτοκίων της, εξέλιξη που θα μπορούσε να υπονομεύσει την προσπάθεια ανάκαμψης.

Από την πλευρά της η Τζάνετ Γέλεν σημείωσε ότι “βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης”, αν και πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ακόμα ανακτήσει περίπου 10 εκατ. θέσεις από την κορυφή πριν την πανδημία, ενώ τομείς της οικονομίας συνεχίζουν να υποφέρουν.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τη νέα έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται στην Ευρώπη και την προσπάθεια της ηπείρου να περιορίσει την πανδημία λαμβάνοντας νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο βραδύτερης οικονομικής ανάκαμψη στην περιοχή, παρότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά.

Σημειώνεται ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επέστρεψε απροσδόκητα σε τροχιά ανάπτυξης αυτό το μήνα, καθώς τα εργοστάσια αύξησαν την παραγωγή με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 23 ετών, αντισταθμίζοντας τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο σύνθετος PMI της ΙHS Markit, διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, έναντι των 48,8 μονάδων του Φεβρουαρίου. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 51 μονάδες, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι ανέμεναν αύξηση στις 49,1 μονάδες.