Απώλεσαν τα αρχικά κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους κυριότερους δείκτες να κλείνουν με μεικτά πρόσημα, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι αναμένει τα επιτόκια της να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα έως και το πρώτο εξάμηνο του 2020, απογοητεύοντας όσους περιμέναν κάτι περισσότερο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σχεδόν αμετάβλητος, στις 374,02 μονάδες, 0,02% χαμηλότερα σε σχέση με εχθές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 11.953,14 μονάδες, με απώλειες 0,23%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,26% στις 5.278,43 μονάδες.

Αντίθετα, ανοδικά έκλεισε ο βρετανικός FTSE 100, στις 7.259,85 μονάδες (+0,55%). Με κέρδη, αν και χαμηλότερα από αυτά που κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά, έκλεισαν επίσης ο ιταλικός FTSE MIB, που ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 20.177,81 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 9.169,20 μονάδες, με άνοδο 0,20%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια της, προσθέτοντας ότι αναμένει να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον έως και το πρώτο εξάμηνο του 2020, αντί για “τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2019” όπως ανέφερε προηγουμένως. Επίσης, ανακοίνωσε τους όρους της νέας σειράς τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, εφόσον χρειαστεί, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να καλύπτει τους επενδυτές, που περίμεναν κάτι περισσότερο από την κεντρική τράπεζα εν μέσω των αυξανόμενων ενδείξεων για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας.

Το κλίμα επιβάρυναν, εν τω μεταξύ, και οι νέες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των εμπορικών διενέξεων. Τις ανησυχίες αυτές πυροδότησε εκ νέου η ανάρτηση στο Twitter του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Μεξικό, αλλά όχι αρκετή.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν αυξημένους δασμούς στα εισαγόμενα από το Μεξικό προϊόντα από την προσεχή Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις ανησυχίες ενίσχυσε και η εκτίμηση της Κριστίν Λαγκάρντ στο Reuters ότι τα μέτρα προστατευτισμού στο εμπόριο θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Ταμείο δεν αναμένει να υπάρξει ύφεση.

Το ΔΝΤ εξάλλου αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, ως απόρροια της εμπορικής κόντρας με τις ΗΠΑ. Το Ταμείο αναμένει πλέον ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 6,2% το 2019 και κατά 6% το 2020.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, με σημαντικές απώλειες έκλεισε η μετοχή της Renault, με αφορμή την απόφαση της Fiat Chrysler να αποσύρει την πρότασή της για συγχώνευση με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία. Ο τίτλος της Fiat έκλεισε με οριακά κέρδη 0,09%.

Στα μάκρο της ημέρας, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε σήμερα την αρχική εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,4% το α΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο και 1,2% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Το δ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε αναπτυχθεί κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,5% μετά από άνοδο 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,1%, επιβραδύνοντας από άνοδο 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν 0,6% (+1,2% το προηγούμενο τρίμηνο) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4% (+1,2% το προηγούμενο τρίμηνο).

Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% το α΄ τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 1,3%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης