Μικρές απώλειες σημείωσαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά και τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία κηρύσσει το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε οριακή πτώση 0,16%.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,04% στις 10.924 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,26% στις 4.896 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,04% στις 6.877 μονάδες μετά την επικράτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη χθεσινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,54%, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,82%.
Η ΕΚΤ έριξε σήμερα κι επίσημα “αυλαία” στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επιβεβαιώνοντας ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος θα λήξουν στο τέλος του Δεκεμβρίου.
Αρχικά το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί να διαρκέσει 18 μήνες φτάνοντας το 1 τρισ. ευρώ. Τελικά, κατέληξε να διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενίσχυσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την επανεπένδυση των ποσών από τη λήξη των ομολόγων, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και σε κάθε περίπτωση «για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής».
Ο τερματισμός του προγράμματος έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας εν μέσω της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας, του Brexit και της κόντρας της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έχει προσπαθήσει πάντως να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών, διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι πρόθεση της κεντρικής τράπεζας είναι να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων για παρατεταμένη χρονική περίοδο προκειμένου να διατηρηθεί ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.
Στο “μέτωπο” των εμπορικών συνομιλιών, το Πεκίνο φέρεται να προετοιμάζεται να χαλαρώσει την οικονομική του πολιτική, δίνοντας μεγαλύτερη πρόσβαση σε ξένες επιχειρήσεις προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Πρόκειται για ένα νέο οικονομικό σχέδιο το οποία αναμένεται να αντικαταστήσει την πρωτοβουλία «Made in China 2025» η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την WSJ.