Με μικρές απώλειες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές σήμερα δεν επηρέασε την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 648,71 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 648,66 μονάδων (-0,52%) και 660,15 μον. (+1,24%).
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 836 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,46%, στις 1.697,22 μονάδες, ενώ στο +1,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.021,69 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,59% στις 475,78 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,93% (-19,15% από τις αρχές του έτους), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,42%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 1,57%.
Το διάστημα που μεσολαβεί ως το τέλος της χρονιάς έχει πάντως κάποια νέα που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στις αγορές.
Σημείο αναφοράς είναι η συνεδρίαση της FED τη μεθεπόμενη εβδομάδα στις 19 Δεκεμβρίου στην οποία θα δοθεί μια πιο καθαρή εικόνα ως προς το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων στο οποίο θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη χρονιά.
Μια εβδομάδα νωρίτερα στις 13 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα δώσει το δικό της μήνυμα για την επόμενη χρονιά με τους επενδυτές να εστιάζουν στο χρονοδιάγραμμα λήξης του QE.
Οι προσδοκίες για τις επόμενες συνεδριάσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και της FED έχουν αποτυπωθεί μερικώς στις καμπύλες των αποδόσεων των ομολόγων βγάζοντας ένα κλίμα άγχους στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.
Οι δύο επόμενες εβδομάδες δεν θα είναι καθόλου αδιάφορες και πιθανότατα να συντηρήσουν το κλίμα των μεγάλων κινήσεων στο εξωτερικό κόντρα στην παραδοσιακά άνευρη εποχικότητα των Χριστουγέννων.
Στο εγχώριο περιβάλλον ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με μια πρώτη προτιμολόγηση των προσδοκιών σε επιμέρους χαρτιά – ειδικά σε όσα είχαν κάτι καλό να πουν στο εννεάμηνο- και στοιχήματα για την επόμενη χρήση τα οποία έδειξαν μια ανθεκτικότερη εικόνα στην φάση των ρευστοποιήσεων που ακολούθησε το πρόσφατο ράλι.
Από τον Απρίλιο έχει να δει τόση αισιοδοξία στους τεχνικούς δείκτες ο Γενικός Δείκτης.
Όλο το σύστημα βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων είναι αγορασμένο όπως και ο MACD ενώ οι ταλαντωτές έχουν να δώσουν ακόμα ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν στην υπερτιμημένη ζώνη.
Η άνοδος στις 660 μονάδες έσπασε την πλαγιοκαθοδική αντίσταση που με συνέπεια εγκλώβιζε όσους περίμεναν κάποια διαφυγή από το Μάιο έως και το τέλος Νοεμβρίου.
Το ανοδικό περιθώριο έχει αναθεωρηθεί στις 710 μονάδες, ένα όχι και τόσο δύσκολο επίπεδο καθώς οι συναλλαγές καθόδου από εκεί ήταν σχετικά περιορισμένες άρα και οι εγκλωβισμένες θέσεις εύκολα μπορούν να γυρίσουν.
Το εξωτερικό έχει μεν τον πρώτο λόγο για τη διαμόρφωση της τάσης την ερχόμενη εβδομάδα οι πρόσφατες εισροές ωστόσο δείχνουν μια “ώριμη στάση” και πιθανότατα να υποστηρίξουν μια κίνηση συσσώρευσης χωρίς να χαλάσουν τα θετικά τεχνικά δεδομένα.
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης έχασε 4,11%, η Eurobank συνέχισε τη διόρθωσή της κλείνοντας σήμερα με πτώση 3,12%, η Alpha Bank ολοκλήρωσε με -2,90%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Aegean και Grivalia.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.
Στον αντίποδα, κέρδη 1,17% και 1,14% αντίστοιχα σημείωσαν οι Jumbo και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο και ΟΛΠ.
Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Φουρλής.