Στις 640 μονάδες αναρριχήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας σημαντικές στηρίξεις από την Eurobank και την Coca Cola, οι οποίες το βοήθησαν να ξεπεράσει την επιφυλακτικότητα του μεγαλύτερου μέρους της συνεδρίασης.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 641,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 632,15 μονάδων (-0,39%) και 641,54 μον. (+1,09%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 26,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,37%, στις 1.705,66 μονάδες, ενώ στο +0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.044,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 384,94 μονάδες, από το -2,73% που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,29%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,18%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 0,71%.
Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι καθώς η επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων αποτελεί βασικό θέμα στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος το οποίο αν και έχει καταφέρει ως τώρα να είναι συνεπές ως προς την επίτευξη των λειτουργικών του στόχων δεν βρίσκει επενδυτικό αντίκρισμα. Η χρηματιστηριακή διαφοροποίηση της Eurobank έχει να κάνει με το χρονικό προβάδισμα που έχει αποκτήσει η τράπεζα μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου απορρόφησης της Grivalia, γεγονός που δείχνει ότι η στάση της επενδυτικής κοινότητας καθορίζεται στην παρούσα φάση από ενέργειες και λιγότερο από προσδοκίες παρά τις χαμηλότατες αποτιμήσεις στις οποίες διαπραγματεύονται και οι τέσσερις συστημικοί εκπρόσωποι.
Κατά τα άλλα η εβδομάδα που πέρασε είχε σαν κεντρικό θέμα την πετυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία συνοδεύτηκε με θετικές αναγνώσεις τόσο σε ποσοτικό (υπερκάλυψη, επιτόκιο και διαπραγμάτευση στην δευτερογενή Αγορά) όσο και ποιοτικό (κατανομή, προέλευση κεφαλαίων κάλυψης). Ακολούθως, το σπάσιμο του “4%” στην δεκαετία έφερε χαμόγελα, δεν είναι και λίγο να επιστρέφει μια οικονομία σε ένα περιβάλλον χαμηλότερου κόστους χρήματος γεγονός το οποίο λειτούργησε σταθεροποιητικά στην συμπεριφορά των εγχώριων μετοχικών τίτλων δεδομένης της αναθεώρησης του ασφάλιστρου κινδύνου που αυτό συνεπάγεται.
Αν μάλιστα η εικόνα αυτή παραμείνει στο τέλος του τριμήνου οι κατέχοντες ελληνικά ομόλογα θα γράψουν κάποια αξιοσημείωτα κεφαλαιακά κέρδη. Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 η Alpha Βank είχε την μεγαλύτερη θέση σε ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της (2,6 δισ. ευρώ) από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες χωρίς όμως αυτό να μπορεί να συγκινήσει την Αγορά, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εικόνα στο ταμπλό.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, Eurobank, Coca Cola και Εθνική έδωσαν ώθηση στον γενικό δείκτη, αφού σημείωσαν κέρδη ανώτερα του 2%, ενώ η άνοδος σε Grivalia, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Μυτιληναίο, Jumbo, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Φουρλή ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.
Στον αντίποδα, ο Σαράντης έκλεισε με απώλειες 2,16%, ενώ η Alpha Bank από το -3,67% ενδοσυνεδριακά, τελικά έκλεισε στο -0,34%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Βιοχαλκο, Πειραιώς, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ.