Οι εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς και οι ανησυχίες για τη μετάδοση της κρίσης της σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ήταν αρκετές για να βυθίσουν και πάλι την αγορά κάτω από τις 690 μονάδες και να αναιρέσουν μέσα σε λίγες ώρες όλες τις προσπάθειες αντίδρασης των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,29% στις 691,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 685,63 μονάδων (-3,15%) και 708,97 μον. (+0,15%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 36 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,81%, στις 1.822,33 μονάδες, ενώ στο -0,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.115,05 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,99% στις 577,53 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,01%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,59%.

Το τρίμηνο έκλεισε με απώλειες 8,70% για τον Γενικό Δείκτη, 8,28% για τον FTSE 25 και… 33% για τον τραπεζικό δείκτη.

Το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε σήμερα ήταν σχεδόν… καταστροφικό για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχασε το 1/3 της αξίας του, προκαλώντας και σοβαρές αναταράξεις σε μια ούτως ή άλλως εύθραυστη αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση έδειξε για ακόμη μία φορά πόσο ευάλωτα είναι τα ελληνικά assets στους εξωτερικούς κινδύνους. Μετά τα “απόνερα” των κλυδωνισμών στη γείτονα Τουρκία, το ΧΑ δέχτηκε σήμερα ισχυρό πλήγμα και από τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό για τη δυτική γειτονική χώρα, με τις ανησυχίες για ρήξη μεταξύ Ρώμης και Ε.Ε ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2019 να κρατούν τεντωμένα τα νεύρα των αγορών, οι αναλυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι για τα ελληνικά assets, τη στιγμή μάλιστα. που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πολλές “εσωτερικές” προκλήσεις.

Άλλωστε, από τον Μάιο οπότε και ξέσπασε η πολιτική κρίση στην Ιταλία, τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν σε έναν δρόμο έντονης αστάθειας με τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου να μην μπορούν να υποχωρήσουν κάτω από τα “απαγορευτικά” επίπεδα του 4%.

Έτσι, η Πειραιώς δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα στο ΧΑ, κλείνοντας μάλιστα με απώλειες 7,39%, με τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί με -5,64%, αλλά και τις ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια να σημειώνουν απώλειες που ξεπέρασαν το 4%.

Άνω του -3% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, Σαράντη, Τιτάν και Φουρλή, και άνω του -2% σε ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Εθνική.

Απώλειες 1,55% σημείωσε η Τέρνα Ενεργειακή, η ΕΧΑΕ έκλεισε στο -1,13%, με τις Jumbo και Grivalia να ελέγχουν κάτω του 1% την πτώση τους. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ, ενώ η Aegean έκλεισε με κέρδη 0,66%.

Ισχυρές στηρίξεις παρείχαν στο ΧΑ τα άνω του 1% κέρδη που σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ και Coca Cola.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης