Σταματημό δεν έχει η υποχώρηση στη Wall Street, παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν τις οικονομίες και τα αλλεπάλληλα μέτρα των κυβερνήσεων να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19. Οι φόβοι ότι η συνεχιζόμενη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως, αλλά και στις ΗΠΑ, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο φαίνεται να έχουν ριζώσει στο μυαλό των επενδυτών, με αποτέλεσμα η νευρικότητα και η μεταβλητότητα να συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Dow Jones και ο S&P 500 συνεχίζουν να κινούνται σε πτωτικό τέμπο, με τον βιομηχανικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 374 μονάδων ή 1,88%, στις 19.524 μονάδες και τον S&P 500 να σημειώνει πτώση 1,11% στις 2.371 μονάδες. Αντίθετα, σε θετικό έδαφος κινείται ο τεχνολογικός Nasdaq, που ενισχύεται κατά 0,93%, στις 7.055 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, προς το παρόν, οι δείκτες καταγράφουν μικρότερες απώλειες από χθες, οπότε ο δείκτης των blue chips σημείωσε νέα βουτιά κατά 6,3% κλείνοντας τις 19.898,92 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 5,18% στις 2.398 μονάδες, ενώ ο Nasdaq «έγραψε» απώλειες 4,7% στις 6.989 μονάδες.

Οι επενδυτές δεν πείθονται από τις κινήσεις στήριξης δισεκατομμυρίων που έχουν ανακοινώσει οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη των οικονομιών, συνεχίζοντας τις μαζικές πωλήσεις μετοχών.

Το κλίμα δεν άλλαξε ούτε η νέα παρέμβαση της Federal Reserve χθες, η οποία ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων (money-market mutual funds), τη στιγμή που η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τη νομοθεσία που πέρασε η Βουλή για την παροχή πακέτου στήριξης των Αμερικανών, το οποίο περιλαμβάνει αναρρωτική άδεια σε εργαζόμενους και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, και παρότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μια ακόμη κίνηση σήμερα, ανακοινώνοντας ότι έχει θέσει σε εφαρμογή προσωρινές συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων σε δολάρια ΗΠΑ (swap lines) με άλλες εννέα ξένες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να βοηθήσει να μετριαστεί η πίεση στις χρηματοοικονομικές αγορές εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε συμφωνίες ανταλλαγής συνολικού ύψους 60 δισ. δολαρίων με τις κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, Βραζιλίας, Νότιας Κορέας, Μεξικού, Σιγκαπούρης και Σουηδίας. Οι συμφωνίες έχουν διάρκεια έξι μηνών. Σημειώνεται ότι η Fed έχει ήδη ανάλογες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες μεγάλες οικονομικές.

Εν τω μεταξύ, σε νέα παρέμβαση τόνωσης της οικονομίας προχώρησε αργά εχθές το βράδυ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δρομολογεί ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων (ποσοτικής χαλάρωσης – QE) ως απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τις αγορές ιδιωτικών και δημόσιων ομολόγων και άλλων τίτλων αξίας 750 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος με τίτλο «Έκτακτο Πρόγραμμα Αγορών λόγω της Πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP)».

«Η αντίδραση της αγοράς στις πρόσθετες προσπάθειες τόνωσης ενισχύει την αντίληψη ότι τα χειρότερα δεν είναι πίσω μας» σημειώνει σε ανάλυσή του ο Charalambos Pissouros, ανώτερος αναλυτής αγορών της JFD Group.

«Επαναλαμβάνουμε ότι με τη νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση, οι καταναλωτές πρέπει να βγουν από τα σπίτια τους και να αρχίσουν να ξοδεύουν για να τεθούν και πάλι σε λειτουργία οι μηχανές της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους να σημειώνουν νέα ρεκόρ μέρα με τη μέρα, πρόκειται για πολύ δύσκολο στόχο» πρόσθεσε καταδεικνύοντας το κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

Η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας

Εν τω μεταξύ, το κλίμα στην αγορά επιβαρύνουν και τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα και ιδιαίτερα τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας που αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν καταδεικνύοντας ότι η επιδημία του κορωνοϊού έχει αρχίσει να επηρεάζει και την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017, σημειώνοντας άνοδο κατά 70.000 στις 281.000 αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα από 211.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των αιτήσεων στις 220.000.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αναμένεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός υπό το πρίσμα της ταχέως μεταβαλλόμενης κρίσης. Ορισμένοι από τους χειρότερα πληγέντες κλάδους περιλαμβάνουν τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, τις τουριστικές υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις λιανικής και τα εστιατόρια.

Παράλληλα, βουτιά σημείωσε τον Μάρτιο ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012 στο -12,7 από 36,7 τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στο 8. Η έρευνα της Federal Reserve Bank of Philadelphia καλύπτει Πενσιλβάνια, Ντέλαγουερ και Νιου Τζέρσεϊ.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στο -15,5 από 33,6 τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης για τις αποστολές έχασε 25 μονάδες στο 0,2.

Μια ανάλογη έρευνα της New York Fed έδειξε πτώση-ρεκόρ του αντίστοιχου δείκτη στο -21,5 τον Μάρτιο καθώς ο μεταποιητικός κλάδος πλήττεται ιδιαίτερα βαριά από τις μαζικές απαγορεύσεις στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης