Μετά από ένα ράλι «πρωταθλητισμού» η χρηματιστηριακή αγορά, τον Αύγουστο δείχνει σημάδια κόπωσης.

Το χρηματιστηριακό ράλι του επταμήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 (+43,63%) στηρίχθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του στις προσδοκίες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κι αυτό είναι ο κύριος μοχλός που οδήγησε την αγορά σε ισχυρή άνοδο και σε επίπεδα τα οποία είχε να δει από το 2014, άνοδος η οποία συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση του τζίρου, ενδεικτικό νέων εισροών.

Όμως παρά την κόπωση, οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής αγοράς για τους επομένους μήνες παραμένουν θετικές.

«Η Ελλάδα θα είναι το εξώφυλλο των επόμενων 12 μηνών», σημειώνει ο Marshall Stocker, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley, καθώς επιστρέφει στο ραντάρ των επενδυτών μετά από μια δεκαετία στην… ερημιά.

Την ίδια ώρα κατακόρυφη αύξηση καταγράφει ο αριθμός των νέων κωδικών από τις αρχές του έτους, ενώ τον Ιούλιο σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο και στους επομένους μήνες σχεδιάζεται η εισαγωγή περί των 10 νέων εταιρειών στη χρηματιστηριακή αγορά, θυμίζοντας παλιές μακρινές εποχές.

Οι συνολικές ενεργές μερίδες στο Χ.Α τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους ανήλθαν στις 26.791, ενώ είναι αυξημένες κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, όταν είχαν διαμορφωθεί στις 18.374. Από τις 26.791 ενεργές μερίδες, οι 25.929 αφορούν Έλληνες και οι 862 ξένους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, τον Δεκέμβριο του 2022 δημιουργήθηκαν 747 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών για να εκτοξευθούν τον Ιούλιο του 2023 στους 5.210, σχεδόν τριπλάσιοι σε σχέση με 1.815 νέους λογαριασμούς τον Ιούνιο του 2023. Οι 5.065 από τους κωδικούς που άνοιξαν τον Ιούλιο αφορούν Έλληνες επενδυτές, και οι 145 ξένους επενδυτές.

Την ίδια ώρα , σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου οι ξένοι επενδυτές ήταν τον Ιούλιο πωλητές, για τέταρτο συνεχή μήνα. Τον Ιούλιο του 2023 οι αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές 97,16 εκατ. Ο Ιούλιος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας εκροών από τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων. Είχαν προηγηθεί εκροές 190,85 εκατ. τον Ιούνιο, 95,46 εκατ. τον Μάϊο και 72,54 εκατ. τον Απρίλιο. Δηλαδή εκροές 456 εκατ. σε 4 μήνες.

Η αποχώρηση κάποιων ξένων επενδυτών έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα και τα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές αποσύρονται σταδιακά από το Χ.Α. Πολλά funds δεν μπορούν να επενδύσουν όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί αντιμετωπίζουν το τεχνικό κώλυμα της υποεπενδυτικής βαθμίδας. Μπορεί να είναι έτοιμα να πατήσουν τη σκανδάλη, αλλά πρέπει να περιμένουν το γεγονός. Δεν μπορούν να επενδύσουν ούτε μία ημέρα νωρίτερα. Τα κεφάλαια που επενδύουν σε χώρες με επενδυτική βαθμίδα, βάσει του καταστατικού τους, θα πρέπει να περιμένουν έναν, ίσως και δύο επίσημα αναγνωρισμένους οίκους, να εντάξουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Η κυβέρνηση, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και της αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς προσπαθεί να καταστήσει τη χρηματιστηριακή αγορά ελκυστική τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους επενδυτές και επιθυμεί να αναδείξει το Χρηματιστήριο Αθηνών βασικό μοχλό για να προχωρήσει μία σειρά από μετοχοποιήσεις.

«Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάθος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για πρώτη φορά υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών», δήλωνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 5 Ιουλίου σε συνέντευξή του στο Bloomberg, εστιάζοντας στην είσοδο του 30% των μετοχών που κατέχει το κράτος στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, την οποία χαρακτήρισε ως έναν μεγάλο γεγονός για το 2024.

Για να καταστήσει πιο ελκυστική τη χρηματιστηριακή αγορά το Υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του 2024 προχωρά σε δύο μειώσεις φόρων: του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% και του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο 0,1% από 0,2% .

Επίσης, προωθείται και η παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για είσοδο στο χρηματιστήριο με έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από το φόρο.

Η εμβληματική εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος δεν θα είναι απλώς μια νέα εισαγωγή εταιρείας μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά μια κίνηση που θα επανασυστήσει την ελληνική αγορά στο εξωτερικό. Είναι μια αρχή που μπορεί θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των εισαγωγών νέων εταιρειών ξαναβάζοντας δυνατά το χρηματιστήριο στο επίκεντρο των φορέων χρηματοδότησης των εγχώριων εταιρειών.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30% των μετοχών και το οποίο θα διατεθεί μέσω του Χ.Α. Το υπόλοιπο κατανέμεται στο Υπερταμείο (25%), στις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που και οι δύο ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments (40% και το managment) και την οικογένεια Κοπελούζου (5%). Η αξία του ΔΑΑ σήμερα εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ με τα προσδοκώμενα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι περίπου 1 δισ. ευρώ.

Πριν όμως τη μετοχοποίηση του 30% του ΔΑΑ αναμένεται η διάθεση πακέτου μετοχών από ΤΑΙΠΕΔ-όμιλο Λάτση στα Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Tην διάθεση πακέτου μετοχών της Helleniq Energy φέρεται να έχουν συμφωνήσει το ελληνικό δημόσιο και ο όμιλος Λάτση, με μία κίνηση που ξεπαγώνει την πρώτη απόπειρα μετοχοποίησης για το 50,1% των μετοχών της εταιρείας που έγινε το 2019 αλλά κηρύχθηκε άγονη. Στην Helleniq Energy το ελληνικό δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% των μετοχών και το 47,12% η πλευρά Λάτση.

Η αξία της Helleniq Energy ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ και με αυτήν την αποτίμηση, τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να φθάσουν και τα 800 εκατ. ευρώ.

Επίσης , πληροφορίες θέλουν να σχεδιάζεται και η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σημειώνεται πως για την Κύρια Αγορά του Χ.Α, ετοιμάζεται η είσοδος της Optima Bank,η πρώτη τράπεζα που θα εισέλθει στην αγορά, μετά από 17 έτη με τις πρώτες πληροφορίες να προσδιορίζουν το υπό άντληση ποσό στα 100 με 150 εκατ. ευρώ. Επίσης στους επομένους μήνες σχεδιάζεται η δημόσια εγγραφή της Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development και των τριών ΑΕΕΑΠ: Τrade Estates (το 91,9% ανήκει στη Fourlis και 8,11% της Autohellas), Noval (η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων) και Οrilina.

Η εισαγωγή νέων εταιρειών, εκτός βεβαίως από την αύξηση των αποτιμήσεων των μετοχών, αναμένεται να συμβάλει και στη σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κατά τα δύο επόμενα έτη και σύμφωνα με την εκτίμηση της Axia. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (ως % ΑΕΠ) ήταν μόλις στο 28,5% το 2022, έναντι επιπέδων 78% πριν από την κρίση. Αν και η επιστροφή σε αυτά τα επίπεδα είναι πολύ δύσκολη, ο οίκος πιστεύει ότι μέχρι το 2025 ο δείκτης αυτός θα εκτιναχθεί στο 46% (περίπου 105 δισ. ευρώ, από 86 δισ. σήμερα, κεφαλαιοποίηση χρησιμοποιώντας εκτιμώμενο ΑΕΠ 230 δισ. ευρώ μετά το 2025).